Реклама / Ads
5| 5120 |30.09.2020 НОВИНИ

България остава под двойно наблюдение от ЕК

.
Вера Йоурова
Наблюдението на България по механизма за сътрудничество и проверка остава паралелно с общия мониторинг на Европейската комисия за спазването на върховенството на закона в 27-те страни.
 

Това се разбра в сряда от думите на зам.председателя на ЕК Вера Йоурова при представянето на първия доклад за всички държави, пише "euractiv.bg".  Признанието дойде, след като EURACTIV помоли Йоурова да излезе от бюрократичния език и да отговори на опасенията на българите, които призовават ЕС да “спре финансирането на мафията”.

 

Като начало, Йоурова направи изненадващо съобщение, като заяви, че Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП), създаден с цел подобряване на неправилно функциониращата правоприлагаща система в България и Румъния, ще продължи. Досега българските власти твърдяха, че механизмът ще стане история в момента, в който ще бъде въведено общото наблюдение на всички държави-членки.

 

МСП беше въведен с присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г. като временен механизъм, но нито България, нито Румъния постигнаха достатъчен напредък за премахването му. Сега и двете държави се оказват под двойно наблюдение.

“Все още съществува МСП. Както знаете, имаше планове за отпадането му, но все още има несвършена работа. За българските власти, особено за правителството, реформите трябва да бъдат финализирани”, каза Йоурова. И продължи: “Винаги във всяко проучване имаше много ясно послание от българското общество, че доверието в съдебната система е много ниско”. Зам.председателят на ЕК каза още, че МСП винаги е бил подкрепян от българското обществено мнение.

 

“Сега продължаваме наблюдението по МСП, отразяваме обективната картина за това къде се намира България, било то в борбата с корупцията, в медийната сфера или съдебната система”, допълни Йоурова.

 

Тя каза още, че българският парламент и правителство трябва да работят по констатациите от доклада “много сериозно”, защото “когато хората изразяват такова недоволство и такова недоверие и много ясно чувство, че не е възможно да се получи справедливост от държавата, тогава това е сериозно нещо, което трябва да се вземе предвид от националните власти”.

 

България трябва да покаже солидни окончателни присъди от борбата с корупцията. Това е един от основните изводи за страната в първия доклад на ЕК за върховенството на закона.

 

В общия документ, който изрежда проблемите на страните, България е посочена като проблем заради корупцията, свободата на медиите, главния прокурор, Висшия съдебен съвет и съдебния инспекторат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6302 |30.09.2020 Николай Слатински за ”хòди пеша”: България не е заслужила с нищо такава обида . 12| 7335 |30.09.2020 Светослав Малинов: ЕНП ще се срамува от ГЕРБ. България 10 години се явява на поправителна сесия . 5| 5313 |30.09.2020 Послникът на Азербайджан в България: Международната общност трябва да окаже натиск на Армения . 12| 8333 |29.09.2020 Бивш правосъден министър и вицепремиер: България се проваля в борбата с корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads