Реклама / Ads
5| 5291 |30.09.2020 НОВИНИ

Послникът на Азербайджан в България: Международната общност трябва да окаже натиск на Армения

.
Н. пр. Наргиз Гурбанова
Международната общност трябва да упражни натиск върху Армения да прекрати военните действия и да седнат на масата за преговорите. Азербайджанската армия е достатъчно силна, за да освободи териториите си със собствени сили и няма нужда от външна намеса в този случай.
 

Това заяви пред бТВ нейно превъзходителство Наргиз Гурбанова, послник на република Азербайджан в България.

 

Тя обяви, че отт 28 септември в Азербайджан е въведено извънредно положение и частична мобилизация.

 

Съветът за сигурност на ООН отправи призиви да се прекратят враждебните отношения между двете страни и те да се върнат на масата за преговорите, но очакванията ни са първо да гарантират със сигурност прилагането на собствените им четири резолюции от 1993 г. Те изискват пълното безусловно оттегляне на арменските окупационни сили от територията на Азербайджан, отбеляза още Наргиз Гурбанова. 

 

Тя заяви, че териториите на страната й са под постоянно нападение и вчера е имало още една артилерийска атака от региона Варденис в Армения.

 

„Няколко дни преди да започне конфликтът опозиционният лидер в Армения беше вкаран в затвора, икономическата обстановка също е много тежка там. При тези условия трябва да се създаде образа на общ враг и да се оттегли вниманието от вътрешните проблеми“, обясни още  Наргиз Гурбанова.

 

Според нея е имало и ясен опит на арменското правителство да привлекат външни действащи лица в конфликта – конкретно страни-членки на ОДКБ (Организация на Договора за колективна сигурност).

 

Наргиз Гурбанова отбеляза, че социалните медии в Азебрайджан не са блокирани, но тъй като страната е във война и се резпространяват много фалшиви новини, правителството е взело мерки.

 

В момента азербайджанската войска, с цел за защити своите граждани е принудена да започне контраатака упражнявайки правото си на самозащита, уточни посланикът на Азербайджан в България.  

 

„През 2018 г., когато дойде новият режим в Армения, имаше надежда за възобновяване на преговорите и политическо намиране на решение на конфликта. За съжаление арменското правителство не изпълнява обещанията си“, отбеляза Наргиз Гурбанова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4840 |29.09.2020 Милен Керемедчиев: Русия е с най-силна позиция в конфликта Азербайджан - Армения . 38| 13658 |28.09.2020 Independent за България: “Дисниленд” на корупцията . 48| 8058 |26.09.2020 ARD за протестите в България: ЕС, сляп ли си? . 16| 7029 |18.09.2020 Френската телевизия Arte: България: Гневът на майките /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads