Реклама / Ads
7| 2872 |10.04.2023 НОВИНИ

България открива индустриална зона в Доброславци

.
Източник: БГНЕС
България открива индустриална зона за 1-2 млрд. евро в Доброславци. Това съобщи служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев на брифинг в Министерски съвет във връзка с обособяването на нова икономическа зона за привличане на стратегически инвеститори в автомобилния сектор.

"Правителството направи една решителна крачка, която ще създаде предпоставките България да привлече ключов международен инвеститор в размер на 1-2 млрд. евро. Днес МС основа база Доброславци.

 

Тази зона няма паралел в държавата, тя ще се простира на площ 290 хектара. Зоната ще се намира на 15 км от идеалния център на град София, близо до работната ръка. Зоната ще отговаря на нуждата на хората, залагаме на качествена инфраструктура - ще има зелени площи, велоалеи, ще има зарядни колонки за автомобили. Това е един от най-бързо растящите сегменти в страната. В момента той допринася за 11% от БВП ма страната", обясни министърът.

 

Министър Пулев уточни, че България има амбицията да изгради още две такива индсутриални зони в Южна и Северна България. 

 

"Ние до този момент сме се проваляли в тази мисия, защото не сме имали качествена инфраструктура. Вече имаме и той идва в контекста на служебния кабинет. Този ход е приветстван от всички наши международни партньори. Ние в момента създаваме предпоставките да успеем да привлечем ключов инвеститор от висок калибър.

 

Най-важното е, че създадохме всички условия това да се случи в най-кратък период от време. Мога да споделя, че през последните месеци сме в диалог с много приоритетни инвеститори. Говорим за такива от Европа и Азия. Те ще променят лицето на страната и ще създадат хиляди работни места. Заложили сме всички предпоставки да направим още две такива зони в Южна и Северна България. Това е част от дългосрочна стратегия", подчерта Пулев. 

 

"Автомобилната индустрия го заслужава. Спрели сме се тази зона да бъде управлявана от дъщерно дружество на Националната компания “Индустриални зони" на база на опита, който тя е придобила през годините. С това решение отговаряме на повишения инвестиционен интерес на компании от Азия и Европа. България показва проактивна позиция и няма да бъде заобикаляна от големите инвеститори", изтъкна министърът на икономиката Никола Стоянов. 

 

Министър Пулев допълни, че страната е успяла да приватизира тази локация, която в миналото е била използвана за летище на военните. Той каза, че през годините терена е бил обект на сериозен интерес от множество инвеститори. Според него индустриалната зона ще се превърне в ключова за страната, защото е близко до София и създава условия за работна ръка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2481 |10.04.2023 България настоява за допълнителна защита от ЕК за земеделските производители . 23| 3782 |10.04.2023 Бойко Ноев: Неоказването на подкрепа приближава войната и шанса орките от север да нападнат България . 2| 2770 |10.04.2023 Зинаида Златанова: След 2009 г. България заспа, изпадна в летаргичен сън, това сега ни се връща като бумеранг . 20| 2666 |10.04.2023 Тодор Тагарев: България върви към изолация в НАТО и ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads