Реклама / Ads
8| 2439 |11.06.2024 НОВИНИ

България отсъства от международна група за борба с руската дезинформация

.
Дезинформация
Съединените щати и Полша създадоха в понеделник многонационална група, базирана във Варшава, за противодействие на руската дезинформация за войната в съседна Украйна, съобщи Държавният департамент на САЩ.
 

Центърът за глобално ангажиране на Държавния департамент на САЩ, който работи за разобличаване на дезинформация от враждебни държави, заяви, че САЩ и Полша съвместно са създали украинска комуникационна група „за подкрепа на Украйна срещу агресията на Русия в информационното пространство“, съобщава EURACTIV.com.

 

„Новата група ще събере съюзници за координиране на съобщенията, насърчаване на точни доклади за пълномащабно нахлуване на Русия, засилване на украинските гласове и разкриване на манипулацията на информацията от Кремъл“, се казва в изявление на Държавния департамент.

 

Специалният пратеник и координатор на Центъра за глобално ангажиране на Държавния департамент, Джеймс Рубин, съобщи, че групата, включваща десет западни представители, ще бъде базирана в полската столица.

 

„Страните, които са се съгласили да участват, включват Украйна, Канада, Финландия, Франция, Германия, Италия, Латвия, Литва, Полша и Словения“, каза Рубин пред репортери.

Той добави, че НАТО и Европейската служба за външна дейност – външната дипломация на ЕС, също ще участват.

 

„Целта е да подобрим способността за отговор на информационната война на руснаците относно войната в Украйна“, каза Рубин.

 

Държавният департамент на САЩ посочва, че Кремъл многократно използва лъжи и манипулации, за да предлага фалшиви претексти за своята инвазия в Украйна, да замъглява военните си цели и да се опитва да разбие световната солидарност с украинския народ.

 

Полша е твърд поддръжник на Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г. и е основна страна за прехвърляне на западни оръжия и боеприпаси към Киев.

 

Нейната държавна новинарска агенция, Полската агенция по печата, миналия месец стана мишена на вероятна руска кибератака, след като в нейния канал се появи фалшива новина, че поляците ще бъдат мобилизирани да се бият в Украйна.

 

Рубин каза, че Варшава е идеалният партньор за инициативата, тъй като „Полша и Съединените щати приемат еднакво сериозно заплахата от дезинформация“.

 

Но за разлика от Русия, каза той, „Западът влиза в играта в играта със закъснение“.

 

„В продължение на десетилетия Русия е използвала дезинформацията като част от своята външна политика. Този ​​противник харчи милиарди долари, за да манипулира глобалното информационно пространство.“, добави той.

 

Полша също е обект на саботаж и други разрушителни мерки от страна на руските тайни служби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2267 |11.06.2024 Калоян Паргов: Не, няма как да се примирим с поредната тежка загуба . 0| 2505 |11.06.2024 Кога денят ще стане 25 часа . 1| 2283 |11.06.2024 Осем формации ще получат партийна субсидия . 0| 2322 |11.06.2024 Столтенберг: НАТО има силите, ресурсите и политическата воля да защити всяка една от своите страни членки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads