Реклама / Ads
1| 3193 |04.11.2021 НОВИНИ

България е пълноправен член на всички организации в Групата на Световната банка

.
Министърът на финансите Валери Белчев подписа Учредителния договор на Международната асоциация за развитие, с което страната ни стана 174-ят член на МАР.
 

Церемонията се състоя в офиса на Постоянното представителство на Групата на Световната банка в България, на която присъстваха постоянният представител на институцията Фабрицио Дзарконе и заместник-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър.

 

„За мен е чест да положа подписа си под Учредителния договор на МАР, с което се отваря нова глава в партньорството ни със Световната банка. Днешното събитие е добър пример за силното ни сътрудничество с Банката. Радвам се, че България вече е пълноправен член на всички организации от Групата на Световната банка, заяви министър Белчев по време на церемонията.

 

Той изрази признателност към ръководния екип на институцията за оказаната експертиза в подкрепа на устойчивото развитие на страната ни. С помощта на видеоконферентна връзка в събитието се включиха Акихико Нишио, вицепрезидент на СБ за финансиране на развитието, който ръководи МАР, Анна Биерде, вицепрезидент за Европа и Централна Азия, Куун Давидзе, изпълнителен директор, представляващ България в Борда на директорите на Групата на СБ и Дериату Гай, вицепрезидент и корпоративен секретар. Куун Давидзе поздрави министъра на финансите с добре дошъл в МАР и добави: „Гордеем се и ценим, че България успя да осъществи тази голяма трансформация и напредък“.

 

Подписването на Учредителния договор е последната стъпка за финализиране на процедурата по членство на страната ни в МАР. Министърът на финансите и управител за Република България в организациите от Групата на Световната банка е упълномощен с решение на Министерския съвет да подпише оригиналния екземпляр на Учредителния договор на МАР от името на българското правителство. МАР е създадена през 1960 г. и допълва дейността на Международната банка за възстановяване и развитие, като подпомага най-бедните страни чрез предоставяне на заеми при субсидиарни условия, безвъзмездни помощи и техническа помощ, а също така се ангажира с облекчаване на дълг по линия на различни инициативи. Записванията и приносът в МАР се отчитат като официална помощ за развитие.

 

Групата на Световната банка включва пет институции: Международната банка за възстановяване и развитие, Международната финансова корпорация, Международната асоциация за развитие, Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите и Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове.

Такава форма на церемонията се организира за първи път и въпреки предизвикателството, успешното ѝ провеждане поставя началото на нов подход, който остава в историята като уникален и единствен до момента за подписване на подобен род споразумение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3331 |03.11.2021 Срещу 300 евро в Гърция - зелен сертификат от България . 9| 3395 |02.11.2021 Стефан Янев от Глазгоу: България ще изпълни ангажиментите си за климата . 4| 2929 |02.11.2021 1103 лв. месечно са нужни на един гражданин за нормален живот в България . 32| 4266 |02.11.2021 Мрачна прогноза: България може да надмине най-черните си години по смъртност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads