Реклама / Ads
10| 3140 |27.01.2023 НОВИНИ

България праща нота до Скопие заради поклонението пред Гоце Делчев

.
Министерството на външните работи ще поиска с нота да бъде осигурен достъпът на български граждани в Северна Македония, обяви шефът на МВнР Николай Милков. Причината за това решение са готвените протести в западната ни съседка, с които се цели българи да бъдат възпрепятствани при опит да почетат паметта на Гоце Делчев, чиито тленни останки се намират в РСМ.
 

В честванията ще вземат участие и представители на българското посолство в западната ни съседка. 

 

“Ключово е гарантирането на сигурността и спокойствието на българите там”, категоричен бе Милков. 

 

Македонският премиер Димитър Ковачевски обеща да бъдат взети всички мерки за опазване на обществения ред. 

 

“Ние искаме да постигнем деескалация. Не бягаме от такъв диалог. Предстои телефонен разговор на нашия премиер с македонския Ковачевски, като един от основните елементи ще бъде осигуряването на сигурността, както на българските граждани въобще там, така и по отношение на това, което предстои на четвърти да се случи. Стремим се към такава деескалация, но тя не бива да връща към положението отпреди седмица, защото това би било бетониране на репресията", посочи Милков.

 

Външният министър изтъкна, че ако Северна Македония възпрепятства достъпа на български граждани, това би било безпрецедентно.


"Ако това си случи, ще бъде безпрецедентно. Нямам информация две страни-членки да са обявили свои граждани за персона нон грата. Това ще е безпрецедентно и ще изисква безпрецедентен отговор", заяви той.


България ще търси от властите в Северна Македония уверения, че местните институции ще изпълняват функциите си.


"Българите и хората с българско самосъзнание нямат доверие в македонските институции. Такива жалби, които те предоставят, не се разглеждат, или ако се разглеждат - получават негативен резултат, а тези българи стават жертва на тормоз и заплахи. Ние трябва да получим уверение, че македонските институции ще си встъпят във функциите. Комисията за защита на потребителите, вместо да разглежда сигналите, се обърна срещу тях. При този натиск, който там се оказва, българите в Северна Македония нямат много опции - или трябва да прекратят дейността си и да се снишат, или да се върнат в България. Това трябва да е част от нашия диалог там, за да може да бъде прекратен този омагьосан кръг - те се оплакват, а бумерангът се връща срещу тях. Български клуб е нападнат, членовете на тоя клуб са викани в полицията за разпит и не се знае в какво качество. Това е основният проблем, че каквито и механизми да залагаме, ако институциите не са си на място, няма резултати", изтъкна той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5008 |27.01.2023 Блумбърг: Защо на България ще й е трудно да приеме еврото до 2024? . 2| 3429 |26.01.2023 Хърватия дава 1 млн. евро на Украйна за закупуване електрически генератори. Българският МС изпраща само един . 4| 4349 |26.01.2023 EК дава България на съд заради директивата за възобновяемите източници . 0| 2999 |26.01.2023 Предупреждение за жълт код в петък. Очакват се проливни дъждове в Източна България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads