Реклама / Ads

0| 2442 |22.03.2022 НОВИНИ

България и Северна Македония с общи стипендии за студенти и докторанти

.
Източник: БГНЕС
Студенти от България и Северна Македония ще могат да се обучават безплатно във висше училище от съседната държава. Всяка година правителствата на двете страни ще финансират до четири стипендии, които ще покриват пълното следване за бакалавър или магистър. Отделно ще се осигуряват и до пет стипендии за по един семестър. За тях ще могат да кандидатстват желаещите да учат във всички специалности без медицинските и тези по изкуства и спорт.

Това предвижда двустранна Програма за сътрудничество в областта на образованието, подписана днес в Резиденция „Бояна“ от министър Николай Денков и северномакедонския му колега Йетон Шакири.

 

С документа страните се ангажират да обезпечат обучението на до трима докторанти годишно. Ще се отпускат и средства за следдипломни квалификации за срок от два до девет месеца. Очаква се ректорите на висшите училища да имат общо заседание, на което да се обсъдят възможности за съвместни изследователски проекти и за изграждане на университетски мрежи. Ще се поощрява образователната мобилност на студенти, преподаватели и научни изследователи, както и научно-техническото сътрудничество между Българската академия на науките и Македонската академия на науките и изкуствата.

 

Програмата предвижда Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси да дава препоръки за коректно представяне на учебния материал в учебниците в двете държави. Тези препоръки ще се приемат и прилагат от правителствата.

 

На събитието днес бяха подписани още Програма за сътрудничество в областта на културата, както и Меморандуми за партньорство в младежта и спорта и между националните агенции за „Еразъм+ „и Европейския корпус за солидарност. В тях се заложени съвместен културен календар, отпускане на стипендии за млади творци, приятелски футболен мач между двете правителства, младежки изложения и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2600 |22.03.2022 Борисов няма да съди България, не искал да й навреди, твърди Фандъкова . 0| 3497 |21.03.2022 Politico: България играе двойна игра и е Троянският кон на Москва в ЕС . 0| 2641 |21.03.2022 The Guardian: „Ще освободя България от корупция”: Кирил Петков говори . 0| 2460 |21.03.2022 10 руски дипломати напуснаха България
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ