Реклама / Ads
3| 3076 |07.12.2021 НОВИНИ

Нов доклад нареди България сред страните с най-мръсен въздух в Европа

.
Източник: БГНЕС
По-голямата част от хората в европейските градове живеят сред вредни за здравето нива на замърсяване на въздуха, въпреки подобренията през последните две десетилетия и намалението, предизвикано от блокиране миналата година. Това съобщи Европейската агенция за околна среда във вторник, цитирана от Reuters.
 

Замърсяването на въздуха е най-големият риск за здравето на околната среда в Европа, като фините прахови частици са причинили 307 000 преждевременни смъртни случая в Европейския съюз през 2019 г. – въпреки че това е с около 33% по-малко смъртни случаи, отколкото през 2005 г., според EEA.

 

Около 97% от градското население на ЕС е било изложено на нива на фини прахови частици, надвишаващи насоките на Световната здравна организация през 2019 г., докато 94% са били изправени пред нива на азотен диоксид (NO2), надхвърлящи препоръчителните лимити СЗО, се казва в годишния доклад на агенцията.

 

Мръсният въздух води до рак на белите дробове, сърдечно-съдови заболявания и астма.

 

Предварителните данни за 2020 г., които не са напълно потвърдени, предполагат някои подобрения. Според EEA това вероятно се дължи на метеорологичните условия и блокирането от COVID-19, които временно ограничиха замърсяващата промишлена дейност и трафика.

 

В 27-те държави-членки на ЕС и други европейски държави, включително Турция и Косово, 95% от станциите за наблюдение на качеството на въздуха регистрираха концентрации на фини прахови частици над указанията на СЗО през 2019 г., като през 2020 г. спаднаха до 92%.

 

При азотния диоксид превишения да отбелязани в 79% от станциите. За 2020 г. те са съответно в 92% и 71% от станциите в сравнение с миналата година. Само 1% от станциите за наблюдение на качеството на въздуха са регистрирали или фини прахови частици, или нива на NO2, които са по-високи от тези за преходната година.

 

Фината конкретна материя се произвежда от източници, включително трафик, промишленост, а в Централна и Източна Европа се свързва с изгарянето на твърди горива за отопление на дома. Босна, Турция, Полша и България бяха сред страните с най-високи нива.

 

Горещи точки на замърсяване с NO2, което е най-вече от автомобилния транспорт, включват Германия и Люксембург.

 

Докладът подчертава пропастта между ограниченията на СЗО, които тя затегна тази година след преглед на научните доказателства за това как замърсяването на въздуха вреди на здравето, и собствените граници за качество на въздуха на ЕС, които са далеч по-слаби.

 

Само 1% от станциите за наблюдение на качеството на въздуха са регистрирали или фини прахови частици, или нива на NO2 над границите на ЕС миналата година.

 

ЕС заяви, че ще преразгледа стандартите си за качество на въздуха през следващата година, за да ги съгласува по-добре със СЗО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3329 |07.12.2021 Радев към ИТН: Вашата политическа сила вече доказа себе си като част от промяната на България . 7| 3128 |06.12.2021 САЩ подкрепят решаването на двустранните въпроси между РСМ и България . 16| 4679 |05.12.2021 Мартин Димитров: ”Демократична България” все още не е решила дали да излъчи свои министри . 0| 2918 |04.12.2021 Код жълто за значителни валежи в Югозападна България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads