Реклама / Ads
22| 4774 |10.11.2008 НОВИНИ

България - в Топ 100 на страните-измамници с евросредства

.
Описано е източването на средства по САПАРД; пише, че близките до президента бизнесмени М.Николов и Л.Стойков са източили над 9 млн. евро от евробюджета с подправени документи; а Р. Петков напуснал под европейски натиск.
 

 

България фигурира на четири места в списъка на 100-те най-големи измами с европейски средства, изготвен от британската неправителствена организация „Оупън Юръп”.

Той се разпространи в Брюксел ден преди Европейската сметна палата да се произнесе дали бюджета на Европейския съюз през 2007-а година е използван по правилата. В него фигурират злоупотреби с европейски средства в различни държави-членки и в Европейските институции, както и най-драстичните, според авторите, случаи на нецелесъобразно изразходване на парите на европейските данъкоплатци.

В списъка са налице конкретни злоупотреби с европейски средства в различни държави членки и в европейските институции, както и най-драстичните, според авторите, случаи на нецелесъобразно изразходване на парите на европейските данъкоплатци.

Българските случаи в списъка не са сред първите. Те са от 17-а позиция надолу в списъка. Сред тях е станалият прекалено известен скандал с източването на средства с престъпни схеми по САПАРД, в който са замесени български, германски и швейцарски граждани. В доклада е записано, че близките до президента бизнесмени Марио Николов и Людмил Стойков са източили над 9 млн. евро от евробюджета с подправени документи. По-надолу в класацията е отбелязано, че през юли Еврокомисията е била принудена да замрази стотици милиони евро за България заради опасения от широко разпространена корупция и връзки на правителството с организираната престъпност.

В документа пише още, че са разкрити и данъчни измами със субсидии. Вътрешният министър Румен Петков е напуснал под европейски натиск, след като е станало ясно, че наркобанда е получавала строго секретни вътрешни документи от МВР, а нелегални производители на алкохол са плащали на високопоставен представител на службите за информация и унищожаване на улики, пише още в в доклада на “Оупън Юръп”. От другите два описани български случая единият е свързан с прокуратурата, на която са били отпуснати 1.8 млн. евро за компютърна система и после е било установено, че закупените 37 работни конфигурации стоят неизползвани в складово помещение. Според доклада на неправителствената организация през 2007 г.

Европейската сметна палата е констатирала, че около половината пари за България и Румъния не се използват по предназначение. Дадени са примери с неизползван център за настаняване на бежанци, с мост за никъде, към който няма пътища и с лодки за гранична охрана, неизползваеми при местните климатични условия. (БНР)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4852 |03.11.2008 Убиец на Пуканич вероятно се крие в България . 34| 5360 |03.11.2008 България с най- голям дял от мюсюлманско население в Европейския съюз . 23| 5057 |23.10.2008 България - страшна за живеене страна, според В. Сидеров . 16| 4981 |04.10.2008 Ивайло Калфин: България няма как да избегне финансовия удар от САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads