Реклама / Ads
22| 4309 |19.12.2014 НОВИНИ

Българинът изкука! Самоубива се често и успешно

.
Всеки ден средно двама души в България умират по собствена воля. Това сочат данните на сектор "Психично здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи, оповести БНР.

През последните години в България опитите за самоубийство, завършили със смъртен изход, са между 750 и 800 годишно. Данните сочат още, че 11,5% от българите страдат от някакви тревожни разстройства, а други 6,2 на сто – от някакъв вид депресия.

Цифрите са смущаващи, затова и експертите стартират нов проект, в рамките на който ще бъдат обучавани различни професионални групи за подобряване на превенцията на самоубийствата, ще се подобри обменът на информация между различните институции и ще се проведе ново епидемиологично проучване за разпространението на психични разстройства сред българите.

 

Стресът разболява. Все повече се свързват със стреса като рисков или отключващ фактор, част от тях психични. Причината е, че стресът е емоционално преживяване с характерни физиологични прояви, обяснява психиатърът д-р Захари Зарков." Това означава да се изправяме пред нови и нови предизвикателства, за които не се чувстваме достатъчно подготвени. В състояние на стрес тялото, организмът и умът се подготвят за битка или бягство. Стресът е причината да се развият много заболявания, включително и психични или социално значими – сърдечно-съдовите, стомашно-чревните, язвите, диабет и тревожност и депресия", заяви д-р Зарков.

 

Близо 20% от хората у нас са преживявали състояние на тревожност или депресия някога в живота си. Това ни подрежда в средата на статистиката по отношение на разпространение на тези заболявания в Европа. Смущаващото за психиатрите е, че тези заболявания са забелязват твърде късно. Обичайно тези пациенти минават през кардиолог, специалист по белодробни или други вътрешни болести, за да търсят обяснение на симптомите си.

 

България е една от страните с притеснително много успешни самоубийства: Средната пропорция в света е 1 към 10 успешни опита, а в България е 1 към 4, т.е. на четири опита за самоубийство – един е успешен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 29| 4699 |30.09.2014 Стойнев: Българинът не може да понесе такава цена на тока . 25| 5160 |29.08.2014 Луднахме! И се самоубиваме на поразия! . 8| 4512 |17.05.2014 НСИ: Българинът живее средно 74,5 години . 41| 5423 |12.05.2014 Хампарцумян: Хората се самоубиват не заради лихвите, а от дисбаланс със себе си
Реклама / Ads