Реклама / Ads

 

17| 4779 |02.04.2021 НОВИНИ

Българите в Австрия към Курц: Не можем да пожелаем на това правителство успех на изборите

.
Българската диаспора в Австрия изпрати писмо до австрийския канцлер Себастиан Курц след видеото, в което той изрази политическата си подкрепа към Борисов и партия ГЕРБ на изборите на 4 април. Сънародниците ни, които активно участваха в антиправителствените демонстрации и организираха множество протести във Виена в подкрепа на българските граждани на жълтите павета, поиската Курц да промени позицията си и да се запознае по-отблизо с всички скандали, свързани с корупцията у нас.

Ето и цялото писмо:

 

Обръщаме се към Вас по повод на излъченото Ви в последните дни по българските медии видеопослание към българския премиер Бойко Борисов, в което му желаете успех на парламентарните избори в България в неделя и изразявате приятелската си поддръжка за него и неговата управляващата партия.

 

Ние, живеещи в Австрия българи, искаме с настоящето си писмо да изразим неразбирането си по отношение на тази Ваша позиция. Продължаващото вече 11 години управление на Борисов беше придружавано от множество корупционни скандали, завладяване на държавата, проблематично преплитане на изпълнителната, законодателната и съдебната власт, злоупотреби с парите от ЕС, ограничения в свободата на словото, насъскване против малцинствата и полицейско насилие.

 

Права, от които ние в тук Австрия и в Европа можем да се ползваме като подразбиращи се, които разглеждаме като основополагащи европейски ценности и които са залегнали в основните договори на ЕС, биват потъпквани редовно в страната-членка на ЕС България.

 

След продължителни протести лятото и в ранната есен в България – ние във Виена изразихме също солидарността си с тях – Европейският парламент гласува и прие на 8-ми октомври миналата година резолюция за будещото тревога състояние на правовата държава и правата на човека в България. Резолюцията посочи между другото необходимостта от спешни действия в областта на правовата система, борбата против корупцията, независимостта на медиите, контрола на държавните институции.

 

Едва преди няколко дни американският външен министър Антъни Блинкен констатира в рамките на годишния доклад на правителството на САЩ по правата на човека за България съществени проблеми по отношение на полицейското насилие и независимостта на съдебната система, сериозни ограничения на правото на свободна реч, тежки корупционни престъпления и т.н.

 

Това са само два примера от многобройните анализи, журналистически репортажи и оценки на международни институти, комисии и медии по състоянието в България в различни области: най-бедна страна в ЕС, най-корумпирана страна в ЕС, на второ място в света по смъртност от Ковид-19, едва 111-то място в света по отношение свободата на печата, и т.н. и т.н. Два милиона българи напуснаха страната, нацията намалява с бързи темпове.

 

Уважаеми господин Курц, не можем да пожелаем на това правителство успех на изборите.

Призоваваме Ви настойчиво да се дистанцирате от Бойко Борисов и правителството му, тъй като то не действа в съответствие с основополагащите принципи на ЕС по отношение на правовата държава и правата на човека.

 

Уверени сме, че изказаната от Вас подкрепа след по-задълбочен анализ ще може да бъде оттеглена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 9| 2700 |31.03.2021 „Тренд”: 12% от българите не са получили здравни грижи заради COVID 19 . 8| 2679 |30.03.2021 Австрия купува 1 милион дози от руската ваксина срещу COVID-19 . 7| 2776 |25.03.2021 ”Екзакта”: Народното събрание приключи работата си със 70% неодобрение от българите . 21| 3653 |25.03.2021 Иван Бакалов: Преобладаващата част от българите разбират, че ни управлява бутафорен мегаломан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ