Реклама / Ads

6| 4313 |16.03.2010

Българите - най-застаряващи в ЕС

.
Около една пета от българите са на възраст над 65 години, което прави България страната с най-застаряващо население в ЕС.

Това заяви постоянният представител на Световната банка у нас Флориан Фихтл на конференция в столицата, посветена на 10-годишнината от стартирането на пенсионната реформа в България. Според него реформата трябва да продължи с решения, осигуряващи адекватни пенсии на хората, но без риск за макроикономическата стабилност на страната.

Според Флариан Фихтл през 2025 година българите в трудоспособна възраст ще бъдат с 1,5 млн. души по-малко в сравнение с 2000-та година, което изправя държавата ни пред предизвикателството да издържа повече получатели на пенсии с ресурс от по-малко работещи хора. Фихтл определи като затрудняващи пенсионната реформа разпространените схеми за ранно пенсиониране и по-ниската в сравнение с други държави пенсионна възраст. Според него в условията на криза осигурителните вноски у нас са били намалени, без да се подобри финансовата стабилност в дългосрочен план, което се е отразило върху стабилността на държавния бюджет.

Социалният министър Тотю Младенов определи като пагубно бъдещото намаляване на осигурителните вноски и заяви, че работещите на трудов договор и държавните служители трябва да плащат вноските си на един и същи принцип. По думите на Младенов пенсионната реформа трябва да продължи с ограничаване на инвалидните пенсии и на системите за ранно пенсиониране, като едновременно се стабилизира трудовият пазар.

Министър Младенов подкрепи създаването на възможности за работа при пенсионерите като стимул за активността им в пенсионна възраст, но според него в условията на криза 200 000 пенсионери, работещи на трудов договор, лишават същия брой млади хора от работни места. Според Тотю Младенов доверието в пенсионната система ще се върне, ако държавата работи за добро ниво на доходите и качествено здравеопазване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 70% от българите свиха харчовете 2| 5086 |12.03.2010 . Прокурорите: Нарушения убиха българите в Охрид 2| 4338 |05.03.2010 . На "мамка ви татарска" обиждат българите в Македония 29| 9069 |15.02.2010 . Трима са българите, загинали в Лиеж 0| 4258 |06.02.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ