Реклама / Ads
2| 4885 |05.03.2010 НОВИНИ

Прокурорите: Нарушения убиха българите в Охрид

.
Божидар Джамбазов
Прокуратурата разполага с данни, че фирмата организирала екскурзията до Охридското езеро е извършила нарушение. Това заяви наблюдаващият прокурор на трагедията от Охридското езеро Божидар Джамбазов.
 

Според него са налице данни, че фирмата организатор е извършила престъпление. Преписката е изпратена по компетенция на прокуратурата в Димитровград, тъй като фирмата е от там. До момента българската прокуратура е изпратила три молби за правна помощ към македонските власти. Последната молба е с искане да бъдат разпитани македонски граждански присъствали на кораба в деня на трагедията, както и от лицата участвали в поддръжката на потъналия в Охридското езеро кораб.

Това което имаме до момента е първоначалното изпълнение на молбата ни за правна помощ – това са първоначално направените разпити в Македония на лицата, които са били на кораба, уточни Божидар Джамбазов. Освен това е изискана и част от документацията, касаеща техническите параметри на потъналия кораб. След първоначалната молба са изпратени и други две молби, които са по-конкретни, уточни Джамбазов. Последната молба е от края на януари, с която е поискано допускане на разпит на свидетели от Македония, което да стане при възможност в присъствието на представител на българската държава. Божидар Джамбазов отбеляза спецификата в правната система на Македония, където разследването се извършва от съдия-следовател. Едва след приключване на разследването материалите се предават на прокурор, който взема окончателно решение по разследването, допълни българският наблюдаващ прокурор. Той изрази надежда след приключване на разследването от македонска страна да получи всички, поискани материали по разследването. Джамбазов обаче уточни, че няма срок, в който това да стане.

Българската прокуратура иска да разпита лицата, които са били на самия кораб, потънал през септември в Охридското езеро. Освен това и длъжностните лица, свързани с поддръжката на кораба, уточни Божидар Джамбазов. От тези разпити ще се търсят отговори дали са извършвани прегледи на кораба, кога са били извършвани. За фирмата организатор на екскурзията прокуратурата у нас се е произнесла преди около два месеца, каза Божидар Джамбазов.

Тъй като всички материали, които могат да бъдат събрани в София, са събрани, включително и разпит на свидетели, коментира още прокурорът. По думите му е установено, че се касае за извършване на съответната дейност без разрешителни и неговото мнение е, че тази дейност е извършена от физическо лице. И тъй като това физическо лице има адресна регистрация в Димитровград материалите са изпратени в Районната прокуратура в Димитровград. Моето мнение е, че има данни за извършено престъпление и на базата на това мое становище съм изпратил материалите в Димитровград, посочи още Джамбазов.

Frognews.bg припомня, че на 5 септември миналата година 85-годишен кораб потъна в Охридското езеро към 11:20 ч. Транспортна фирма "Солак" незаконно е организирала екскурзията, стана ясно след инцидента..

В пътническия кораб "Илинден" е пътувала група от 55 души, по-голямата част от които българи, плавали към манастира "Св. Наум". Той буквално се е разцепил на около 100 м от бреговете на Охридското езеро до къмпинг Елешец на дълбочина 7 м. Броят на загиналите нашенци е 15 човека.

Първи на помощ на пътниците от кораба са се притекли летуващи в къмпинга, които успели да спасят с лодка голяма част от тях. Като аргумент за драмата се посочва, че корабът е бил прекалено натоварен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 10415 |15.02.2010 На "мамка ви татарска" обиждат българите в Македония . 4| 6479 |11.02.2010 Прокурорите: Заплашвали са свидетел по Маргините . 0| 4830 |06.02.2010 Трима са българите, загинали в Лиеж . 9| 4630 |03.02.2010 Еколози: МОСВ манипулира българите за ГМО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads