Реклама / Ads
13| 3633 |07.12.2022 НОВИНИ

Българска участ е да се родиш в България. Колко тежи това?

.
Границата
Ако си българин винаги ще се давиш накрай Дунава, написа още преди години Станислав Стратиев в есето си „Българската участ“. Заглавието е от същия текст на големия драматург и писател. Като че ли сме орисани да се замесваме в скандали, от които други нации извличат ползи, а нас ни сочат с пръст.
 

Последният случай е видео, което показва, как сириец е прострелян на турско-българската граница. Случаят е от 3 октомври, но онзи ден за първи път се публикува въпросното видео с твърдението, че то е плод на съвместните усилия на няколко световни медии - "Sky News", "Lighthouse Reports", "Свободна Европа", "Le Monde", "ARD" и "The Times". Как точно тези медии са действали, за да се стигне до продукт със стрелба и ранен мигрант не става ясно, но всички те са имена, които се ползват с голямо доверие по света. Щом те са заявили, че български полицай е прострелял млад мъж, опитващ да премине незаконно през границата, значи е така. Точка.

 

Не са се сетили да припомнят, че българските служби са убили писателя Георги Марков в Лондон с „българския чадър“, че сме организирали атентат срещу папа Йоан-Павел II в Рим. Да не забравяме също, че българин участва в разравянето на гроба на Чарли Чаплин… Инициатор е поляк, но българската следа се превръща в нарицателно.

 

Опитвам се да си представя как би изглеждало същото видео с обяснението, че голяма група мигранти (само мъже) незаконно пресича границата, държи се агресивно и дори напада с камъни и други предмети български гранични полицаи, които защитават външната граница на Евросъюза буквално с телата си. При самозащита и след като е направено всичко, за да бъдат спрени нарушителите, напиращи към Австрия, Нидерландия, Германия, Дания и пр., проехтява изстрел и случаен куршум улучва млад сириец. Разследването на известните медии можеше да зададе и няколко елементарни въпроси. Например, как раненият на българска територия сириец се оказва в турска болница, а малко по-късно и в сирийска?

 

Или: Как такава голяма група минава безпрепяствено през турската охрана на границата? Нали Анкара получи преди време 3 милиарда евро от ЕС, за да възпира миграционния поток към Европа? И това беше само единият транш – давани са многократно и други суми.

 

Би могло да се попита също, защо това видео излиза в навечерието на гласуването за приемането на България в Шенген? Но това вече е навлизане в теорията на конспирациите…

 

А защо няма кадри и видеа от 8 ноември, когато от упор бе застрелян български граничен полицай? Стреляно бе от турска територия, но международния информационен поток отдели кратка информация за случилото се. Загинаха още наши полицаи при опити да спрат незаконно проникнали мигранти на наша територия. Тези трагични инциденти също не бяха отразени така мащабно, както прострелването на сириеца. Не ме разбирайте криво: по никого не бива да се стреля, освен при крайна необходимост, но ми се струва, че се носи във въздуха едно неприятно съмнение за двоен стандарт.

 

Подскажете, моля ви, как да се защитят двама-трима граничари, когато им се нахвърлят 50-60 мъже с камъни и бутилки?

 

Знаем си тъпотиите, провалите, корупцията, мафиотизирането на цели държавни структури и институции, лъжите, политическите шмекерии и байганьовския манталитет, но не е съвсем справедливо винаги да сме мишена. Много българи са се постарали да имаме лошо име в чужбина, но и немалко нашенци са дали нещо ценно и полезно на света.

 

Тук стигаме до един от българските абсурди: Талантът да се набутваме в окото на бурни скандали и драматичното неумение да се измъкваме от тях.

Ако случката с простреляния мигрант се беше разиграла на британската морска граница, щяхме да узнаем, че става дума за албански контрабандисти, които са употребили сила срещу британски полицаи и се е стигнало до инцидент. Примерно. Подобна щеше да е информацията на гръцките, турските, италианските и френските власти. Нищо не внушавам, само давам хипотетични варианти.

 

В конкретния случай българските институции са допуснали традиционна българска грешка: премълчали са инцидента. Сега дават обяснения, че се е случило това и това, но те звучат като оправдание.

 

Раненият сириец оцелява и вече охотно разказва своята версия за случилото се. Вече знаем и българската позиция, включително заключение на българо-турската комисия, разследвала случая.

 

На 8 декември Съветът по правосъдие и вътрешни работи ще гласува пълноправното участие на България, Румъния и Хърватия към Шенгенското пространство. Тогава ще проличи коя версия е натежала.

 

Дано станем свидетели на приятно изключение от Стратиевата мисъл „Българска участ е да се родиш в България“…

 

Емил Азар

  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3827 |06.12.2022 Рюте: Нидерландия не казва “Не” на България. Казва “Не сега” . 5| 3308 |01.12.2022 Радев: „Българската Коледа“ обединява цялото ни общество около каузата на детското здравеопазване . 0| 3127 |17.11.2022 Педиатрията на ”Д-р Георги Странски” в Плевен получи нов ехограф от ”Българската Коледа” . 0| 3136 |11.11.2022 Радев връчи трибагреника на 31-вата българска антарктическа експедиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads