Реклама / Ads
5| 2876 |20.01.2022 НОВИНИ

Българската 2021 в думи: Изчегъртване, чекмедже, преценям и антиваксъри

.
Три български думи най-добре описват изминалата 2021 г. Това са “изчегъртване”, “преценям” и “антиваксър”. В челната десетка влизат още промяна, избори, бустерна доза, Харвард и чекмедже. Това показва широко проучване, проведено на платформата за грамотност “Как се пише?“, съобщават БТА.
 

“Думите, които излизат напред в класацията, безпогрешно изразяват фиксациите на нацията през 2021 г. - ковид заплахата и политическата промяна. Акцентът е върху първата, но и при двете е маркиран конфликтът, съответно между ваксъри и антиваксъри, и между старата и новата власт“, казва доц. Георги Лозанов, член на журито на кампанията.

 

Такова проучване се прави за пръв път у нас. То идва на фона на наистина бурна година що се отнася до борбата с пандемията от COVID-19 и политическата криза, която обхвана България през 2020 г. и доведе до три поредни парламентарни избора през 2021 г. и невъзможност за съставяне на правителство до ноември. 

 

“Изчегъртване” бе използвано като дума от Слави Трифонов в интервюто му при Петър Волгин. От тогава от ГЕРБ си я харесаха и думата стана част от цялата предизборна кампания на формацията. Говорейки за ГЕРБ и лидерът й Бойко Борисов, не изненада, че сред топ 10 на най-използваните думи за 2021 г. е и “чекмедже”. Спомняме си добре, че скандалът с бившия премиер се превърна в един от лайтмотивите на протестите срещу правителството през 2020 г., а опасенията, че пачките евро и кюлчетата злато в чекмеджето в премиерската спалня са истински и са резултат от корупционни престъпления. Прокуратурата така и не е стигнала до дъното на случая. 

 

“Промяна” и “избори” също се промъкват сред най-използваните думи за 2021 г. И това не е никак случайно. На фона на появилия се нов политически проект на Кирил Петков и Асен Василев “Продължаваме промяната” това се превърна в широко използван израз в рамките на последната за годината предизборна кампания. Партията впоследствие се нареди на първо място, а в момента е част от коалиционното правителство в страната. 

 

Думата “избори” пък е най-използвана заради поредицата от… избори, през които премина страната ни. Безпрецедентно гражданите отидоха три пъти до урните в рамките на само една година. а 14-ти ноември пък изборите бяха за пръв път 2 в 1. Тогава гражданите гласуваха за парламент и президент.

 

Шеговитото “Всеки сам си преценя” по отношение на ваксинацията срещу COVID-19 пък се превърна в израз на годината. За това не е и изненадващо, че думата “преценям” (правилната форма е “преценявам”, бел.ред.) се превърна в една от най-използваните за изминалата година. Личната преценка по отношение на ваксинацията, противоречивата информация и липсващата кампания наредиха страната ни на последно място по брой ваксинирани в Европейския съюз. 

 

Причината? Многото антиваксъри. Това също е една от най-използваните за 2021 г. думи. Антиваксърските настроения у нас се подкраждаха от експерти със спорни компетенции и противоречиви мнения от национален ефир. Последната акция на антиваксърите дойде при протеста пред Народното събрание, организиран от партия “Възраждане”.

 

Демонстрацията бе срещу “зелените сертификати”, а освен това се стигна и до сблъсъци с полицията, след като протестиращите се опитаха да нахлуят в сградата на Народното събрание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3045 |11.01.2022 Политолог за РСМ: Българската позиция се втвърдява, не отговаря на нашия национален интерес. . 0| 4024 |11.01.2022 Проф. Ангел Димитров: В българската позиция за РСМ няма нищо балканско . 4| 7026 |10.01.2022 Проф. Маринов: Никой няма намерение да търгува с българската история . 9| 3708 |05.01.2022 Политическата квота в българската дипломация е превишена. Пламен Георгиев може да не е единственият отзован

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads