Реклама / Ads
4| 7018 |10.01.2022 НОВИНИ

Проф. Маринов: Никой няма намерение да търгува с българската история

.
проф. Александър Маринов
Никой няма намерение да търгува с българската история. За нас е много по-важно как днес се защитават и гарантират правата на хората, които се определят като българи в РСМ. Това каза пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев.
 

„КСНС е знак, че българската позиция за Северна Македония ще бъде обсъдена и реализирана със съгласие на ключовите политически фактори на страната. Това е много важно, защото през последните месеци нашите съседи (РСМ) се опитваха да реализират една не особено позитивна тактика - чрез упражняване на натиск, чрез лобиране в някои столици в Западна Европа и чрез спонсориране на доста враждебни към България материали в чуждия печат, които изопачават българската позиция. Сега трябва да е ясно, че не си струва да разчитат на внасянето на някакво разцепление“, обясни той.

 

По думите му ядрото на българската позиция е спазването на основополагащи европейски критерии и принципи.

 

„Трябва да е ясно, че ние не разглеждаме процесите около РСМ като еднократен акт с формално значение. Ние наистина показваме, че искаме да изграждаме пълноценни добросъседски отношения, които са всякакви - икономически, културни, образователни и т.н. ... Разширяването на акцентите не е подценяване на историята, а осъзнаване, че не можем да градим днешните и бъдещите си отношения само около историята. Не смятам, че някой в България ще направи компромис по фундаменталните исторически въпроси, които са доказани от науката“, обясни проф. Маринов.

 

„ВМРО се опитва да се представи като защитник на българските национални интереси. Бихме могли да им повярваме, ако не бяха толкова въвлечени в съмнителни практики с даването на български паспорти и българско гражданство. Това патриотарство няма смисъл“, каза съветникът на Радев в коментар на заканата на ВМРО, че ако правителството отстъпи от официалната българска позиция за Република Северна Македония, ще инициират национален референдум по темата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3282 |10.01.2022 Проф. Кантарджиев: Заплаха за нашето общество в момента е голямата временна нетрудоспособност . 4| 3614 |10.01.2022 Проф. Момеков: Договорените от България лекарства против COVID-19 са голям пробив в борбата с вируса . 11| 4419 |09.01.2022 Проф. Дронзина за Казахстан: Нито Москва, нито Токаев е на сметка да разваля отношенията си със Запада . 23| 3518 |09.01.2022 Проф. Георги Попов: Навлизаме в петата вълна на коронавируса без да сме завършили четвъртата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads