Реклама / Ads
4| 3614 |10.01.2022 НОВИНИ

Проф. Момеков: Договорените от България лекарства против COVID-19 са голям пробив в борбата с вируса

.
Проф. Георги Момеков
Проф. Георги Момеков от Българското научно дружество по фармация смята, че договорените лекарства от страната ни против COVID-19 са голям пробив в борбата с вируса. Преди дни един от заместниците на здравния министър доц. Георги Йорданов заяви пред Нова телевизия, че ”България е договорила и е готова да внесе новите, две специално, разработени за борба с коронавирус лекарства. Единият препарат е разработен от Pfizer, другият от Merck. От двата препарата ще получим общо 50 000 опаковки.”
 

„Едното лекарство е подадено за регистрация, а за другото данните все още се разглеждат. Така или иначе е хубаво, че се взимат мерки превантивно. Това са първите лекарства, които са специфично разработени за COVID-19 и могат да се пият през устата при леко болен пациент”, каза още проф. Момеков пред Нова телевизия.

 

Според него клиничните проучвания на двете лекарства са били направени добре. „Причината е, че те се правиха в един не толкова турбулентен период. С „Ремдесивир” част от хората попадаха в терапия в 9-10 ден, което е безкрайно късно за противовирусна терапия. А тук самите проучвания бяха направени така че да се стартират от 3 до 5 ти ден от първите симптоми”, посочи Момеков.

 

„За да влязат в терапевтичния протокол, трябва да бъдат разрешени от Агенцията, което все още не е станало, но има предписания от ЕМА, които препоръчват употребата. Така или иначе картата за това какво ще се случва от диагноза до предписване на това лекарство ще бъде измислена, защото е ясно, че трябва да защитим уязвимите групи”, заяви проф. Георги Момеков.

 

По думите му лекарствата ще бъдат осигурени за хората, при които те ще бъдат най-полезни. „Цените все още не са ясни, за да ги четем, но по индиректни данни те ще бъдат много скъпи – около няколко стотин лева може би”, коментира Момеков.

 

Той беше категоричен, че на този етап ваксинацията срещу COVID-19 е безалтернативна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4419 |09.01.2022 Проф. Дронзина за Казахстан: Нито Москва, нито Токаев е на сметка да разваля отношенията си със Запада . 23| 3518 |09.01.2022 Проф. Георги Попов: Навлизаме в петата вълна на коронавируса без да сме завършили четвъртата . 22| 3885 |09.01.2022 Проф. Александрова: COVID-19 е сред 10-те основни причини за смърт при децата . 9| 3861 |09.01.2022 Проф. Гетов: COVID-19 мина през здравната система като тир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads