Реклама / Ads
1| 3994 |21.04.2020 НОВИНИ

Български моряк e сред екипажа на завладян от пирати кораб край Бенин

.
Източник: Maritime Bulletin
Пирати отвлякоха кораб с българин на борда. Похищението е станало във водите край Бенин.
 

Новината бе потвърдена след дълго изчакване от Министерството на вътрешните работи. До този момент всичко бе в полето на спекулациите, което е нормално при ситуация на искане на откуп.

 

Информацията за българският моряк на борда бе потвърдена по дипломатически път от Португалия и Федерална република Германия.

 

От съобщение до медиите става ясно, че на борда на контейнера "Томи Ричер“ има един български гражданин и това е капитанът. Той и още 7 души от екипажа са взети за заложници. Другите 11 души от екипажа са успели да се укрият и вече са на свобода.

 

Сред пленените са и трима руски граждани, съобщиха от правителствената агенция ТАСС. Корабът плава под португалски флаг, а транспортната компания, която го обслужва, е базирана в Германия.

 

„По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева от вчера под наблюдението на генерален директор по случая работят активно дирекция „Ситуационен център“ на МВнР, българските посолства в Абуджа, Рабат, Берлин, както и Постоянното представителство на България към Службата на ООН и другите международни организации в Женева. Действията се координират и с Изпълнителна агенция „Морска администрация. Още вчера с нота е поискана информация от МВнР на Бенин по случая, но до момента не е получена такава“, посочват от външното ни министерство.


Бенинският военноморски флот, съвместно със специални части от Нигерия, е осъществил операция за качване на борда на похитения кораб. При установяването на контрол върху контейнеровоза военноморските сили на Бенин са установили, че пиратите са напуснали кораба, съобщават от “Maritime Bulletin”.

 

11 моряци, които са успели да намерят убежище в така наречената „цитадела“ на плавателният съд, са спасени и в момента преминавате през медицински прегледи. Фирмата е във връзка със семействата на моряците и ги държи в течение на случващото се.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4107 |17.04.2020 Външно: 17 държави признават изтекли български лични документи . 4| 5520 |16.04.2020 Българският фармацевтичен съюз с декларация в подкрепа на проф. Асена Стоименова . 0| 5399 |15.04.2020 В ”Честно казано с Люба Кулезич” - за българските нрави и тестът „извънредно положение“. . 7| 3936 |15.04.2020 Танева се договори да се предлагат български храни в големите търговски обекти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads