Реклама / Ads
7| 3943 |15.04.2020 НОВИНИ

Танева се договори да се предлагат български храни в големите търговски обекти

.
Десислава Танева
Всеки собственик на повече от 10 обекта за търговия с храни от една верига на територията на страната е обхванат от постановлението на МС и ще е задължен да предлага местна българска продукция. Няма нито една изключена верига от познатите на потребителите, които да са изключени от постановлението на МС.
 

Това каза земеделският министър Десислава Танева след среща с представителите на големите търговски вериги. От думите й стана ясно, че вече е постигната договорка с тях за предлагане на българска продукция в техните обекти.

 

Фокусът е как да се намалят щетите от проблемите с намалената реализация на продукцията. "Не работят хотели, ресторанти, по отношение на тези два сектора няма визия за отварянето им в цяла Европа. Това са основните ни краткосрочни мерки", допълни Танева. Това включва всички възможни канали за достъп за предлагане на продукцията им до крайния потребител през магазините за храни – в тази посока са приети две мерки – постановлението на МС за създаване на регионалните канали за къса доставка, държавна помощ в размер на 5 млн. лв. за стимулиране на изкупуването от малките хранителни магазини на българските оранжерийни домати и краставици, които се реколтират сега.

 

Вторият пакет от мерки предвижда възможността на сектор „Растениевъдство“, който има възможност да кандидатства по европрограми за закупуване на хладилници и друга техника, да им бъде изплатена авансово субсидията, за да отговорят на изискванията на търговските оператори за излагане на продукцията, обясни земеделският министър.

„Не всички малки производители са готови да изпълнят изискванията на търговците, те ако бяха готови, нямаше да има мерки за такава подкрепа. В момента най-важното е да се погрижим за хората, които са финансово неустойчиви“, допълни министърът.

Предоставихме и възможност секторите „Плод и зеленчук“ да получат 75% от обвързана си подкрепа като предварителен кредит с 2% лихва с цел да продължат производството си.


Вчера бяха изплатени над 145 милиона лева помощ за земеделски производители, уточни министърът. Следващото плащане е на биопроизводителите и се надявам, че проблемите с биорегистъра ще бъдат решени бързо, за да ги платим в съответния срок, допълни Танева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4000 |14.04.2020 От 30 000 до 50 000 лева глоба за търговски вериги, които не предлагат българска продукция . 11| 4726 |14.04.2020 Десислава Танева: Ще понеса всички обиди, но искам местните производители да оцелеят . 18| 4192 |09.04.2020 Десислава Танева: Няма да се откажем от идеята българският производител да влезе в големите хранителни вериги . 0| 3669 |08.04.2020 Банките предлагат от 3 до 6 месеца кредитна ваканция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads