Реклама / Ads
39| 8486 |11.04.2023 НОВИНИ

Български расисти плюха върху лицето на американска учителка във влака София - Велико Търново

.
Ариел
Американска учителка по английски в България е била нападната и плюта от млад мъж във влак на БДЖ, вместо някой да я защити друг случаен е извадил електрошокова палка и тръгнал да я гони. За да се защити тя използвала лютив спрей.
 

"Качих се на влака, купих билети за мен и за кучето ми и кондукторът ми каза, че не мога да седна на мястото ми. Изпрати ме най-отзад на влака, където трябваше да стоя за 6-часовото пътуване", разказва Ариел пред БТВ.

 

Имаше намордник, имаше кучешка жилетка, дори му бях сложила и тениска, за да може да изглежда по-дружелюбен. Имам негови снимки с всички тези неща.

 

Непознат за нея мъж, на име Румен, я вижда на платформата и я кани да седне в неговото купе, заедно с кучето. Това ядосва един от пътниците на платформата. По думите на Ариел мъжът започнал да я обижда, да крещи и да я заплашва.

 

Ариел не говори български, но разбира някои думи. Твърди, че мъжът е използвал най-вече расистки обиди.

 

Тогава станах и излязох от купето. Премахнах намордника от кучето ми, въпреки че то не хапе, мъжът не го знаеше и се надявах, че това ще го сплаши и ще деескалира ситуацията, разказа още тя.

 

Докато са на платформата, Ариел разказва как мъжът се изплюва върху лицето ѝ и вади електрошок от раницата си: „Понеже вече се бях подготвила ментално, че нещо щеше да се случи и си бях казала да не се панирам, след като той ме наплю, аз вече държах лютивия ми спрей. Напръсках го, обърнах се, взех кучето си и му казах „Армани, тичай!“.

Така започва гоненето от последния вагон на влака до първия. Втори мъж се присъединява към този с електрошока, като изважда палка. Ариел смята, че това, което е обединило двамата непознати мъже, е водено единствено от расизма.


Споделя още, че докато бяга през вагоните на влака, се обажда на 112. По думите ѝ не получава съдействие, защото е говорила на английски език: „Те поискаха да дам телефона на някой българин, аз им отвърнах, че съм във влак, пълен с още 300 българи и никой не прави нищо, не мога да дам телефона на никого. Те ми затвориха“.

 

След това тя се обажда на номер от американското посолство, който се осигурява на всеки, когато се изпраща в друга държава през програмата „Фулбрайт“.

 

Влакът спира на гара Долни Дъбник в област Плевен и идва полиция за изясняване на случая. От пресцентъра на МВР ни отговориха, че полицията е извикана от служителка на БДЖ във влака, като ни изпратиха писмено становище по темата.

 

Ариел е отведена в полицейско управление в Долни Дъбник за даване на писмени обяснения, а двамата мъже са дали показанията си на гарата, след което са се качили обратно във влака.

 

От пресцентъра на МВР твърдят, че мъжът с електрошока е обяснил, че бърза за лекар и затова след снемането на писмени обяснения, е продължил с пътуването си в същия влак.

 

Ариел се връща обратно в София с кола, която изпращат от „Фулбрайт“ да я вземе от районното управление в Долни Дъбник.

 

Последното нещо, което направих, преди да се върна обратно в Америка, беше да се видя с учениците ми и да им обясня защо си тръгвам от България. По думите ѝ не среща подкрепа от училищната администрация. Другите преподаватели я уверявали, че инцидентът във влака не е на расова основа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5774 |09.04.2023 Шефът на NEXO с поздрав към българските институции: Здравейте от затвора в Белград . 11| 3009 |08.04.2023 Официално: Влиза в сила забраната за достъп на руски кораби до българските пристанища . 1| 3096 |06.04.2023 Забраняват достъпа до български пристанища на кораби и лодки, сертифицирани от Русия . 0| 2978 |06.04.2023 Министър Милков: Над 180 000 български граждани са гласували в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads