Реклама / Ads
2| 3592 |03.06.2021 НОВИНИ

Българските социалисти в ЕП: Евродепутатите от ГЕРБ не само изпращат писма с явно изкривена информация, но и превръщат ЕНП в заложник на скандалите за корупция и властови злоупотреби в България

.
В писмо до колегите си в Европейския парламент, българските евродепутати-социалисти изразиха отношение по повод на публикуваното в медиите прессъобщение от страна на членовете на ЕП от ГЕРБ и СДС.
 

По-долу представяме пълния текст на позицията:

 

Уважаеми колеги,

 

вече близо година страната преминава през политическа криза, резултат от сериозни, структурни недъзи, натрупани в три поледователни мандата на десницата от ГЕРБ (EНП), последният от които в коалиция с крайната десница.

 

В резолюцията си от октомври 2020 Европейският парламент официално констатира проблеми с правовата държава, върховенството на закона, корупцията и прозрачността.

 

България заема печалното 112 място по медийна свобода, далеч зад всички останали страни от ЕС.

 

Тези проблеми породиха мащабни и многомесечни протести с искания за оставките на премиера Борисов и главния прокурор Гешев.

 

Днес България е в навечерието на предсрочни избори, след като редовния парламентарен вот не позволи формирането на парламентарно мнозинство.

 

Страната се управлява от служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, в съответствие с разпоредбите на българската Конституция.

 

Служебното правителство осветли множество скандали, свързани с нелоялни към държавата чиновници, подслушвания на политически опоненти и актове на старата власт с очевиден корупционен потенциал.

 

В контекта на изострена политическа борба, тук, в ЕП, от страна на евродепутатите от ГЕРБ се разпространява дезинформация относно българската политическа ситуация. Те не само изпращат писма с явно изкривена информация, но и публикуват прессъобщение в българските медии, в което заявяват пълната подкрепа на лидера на групата на ЕНП Манфред Вебер, който многократно е изразявал близките си отношения с бившия премиер Борисов. С този акт г-н Вебер поставя цялата ЕНП в ролята на заложник на скандалите за корупция и властови злоупотреби, в които затъва ГЕРБ.

 

Междувременно вчера Министерството на финансите на САЩ огласи широкообхватни санкции, насочени срещу няколко от т. нар. „бизнесмени“ в България, чиито дългогодишни връзки с кабинета на ГЕРБ не са тайна. Това е най-мащабното действие по линия на глобалната програма за санкции по закона „Магнитски“, предприето до момента:

 

https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy0208

 

https://home.treasury.gov/policy-issues/financial-sanctions/recent-actions/20210602

 

Считаме, че в тези трудни за нашата демокрация дни, българите са в правото си да очакват принципно отношение и подкрепа от нас, депутатите в Европейския парламент. Фактът, че това, което е видимо през океана остава невидимо за някои политици в Брюксел, буди недоумение и дава аргументи на антиевропейския популизъм.

 

Нека обединим усилия в името на демокрацията и върховенството на закона.

 

С уважение,

 

Петър Витанов

Елена Йончева

Иво Христов

Сергей Станишев

Цветелина Пенкова

 

Членове на Европейския парламент

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 3817 |31.05.2021 Радев: Недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования . 5| 3453 |28.05.2021 Радев в Рим: За българските проблеми ще си говорим в България . 0| 3187 |26.05.2021 ЕК одобри 8,4 млн. евро в подкрепа на българските туроператори . 1| 2896 |19.05.2021 Млади социалисти от София и Перник помагат на абитуриенти от Земен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads