Реклама / Ads

11| 11123 |10.01.2022 НОВИНИ

Балонът „Асоциация на прокурорите“ се пука, ръководството й крепи Гешев и расте в кариерата. Редовите членове масово напускат

.
Иван Гешев
Асоциацията на прокурорите се оказва не само най-яростния защитник на обвинител №1 Иван Гешев, но и голям „балон“, който е на път да се спука. Истината е, че зад всички изявления в подкрепа на Гешев, всъщност стоят десетината човека от Управителния съвет.

 Куриозното е, че част от тези прокурори всъщност са избрани за административни ръководители и така по закон са подчинени на Гешев. Редови членове на Асоциацията в момента масово са започнали да напускат организацията именно защото чувстват, че тя не защитава техните интереси, а единствено тези на Гешев. Не малка част пък не си плащат членския внос, само и само да се откопчаят от  прогешевската организация. На практика позициите на Управителния съвет се разминават диаметрално с мнението на останалите прокурори. Освен това не се провежда допитване до всички, преди да излезе едно или друго съобщение.  .

 

Председател на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите е Валентин Николов. От юни 2021 година ВСС го избра за шеф на Окръжна прокуратура – Плевен. Предшественикът му Евгени Иванов е член на ВСС.

 

Валентин Николов е един от първите, които скочи да защити публично Гешев, когато през миналата година шефът на МВР Бойко Рашков и бившият правосъден министър  Янаки Стоилов поискаха от ВСС да отстранят Гешев. „Прокуратурата е един от най-реформираните органи. Има много по-важни неща в този момент от прокуратурата“, опита да отклони темата той. Относно практиката на прокуратурата да се публикуват разговори от СРС-та, той каза: „Трябва да се намери баланса между това гражданите да бъдат информирани и прокуратурата да е прозрачна, и между това да се спазва закона“. Николов лансира и теза, която Гешев упорито насажда, а именно, че от създалата се ситуация печели престъпността.  

 

Други двама членове на УС на Асоциацията също са пряко подчинени на главния прокурор по силата на действащата йерархична подчиненост.  Блага Георгиева е ръководител на районна прокуратура в Свищов, а Чавдар Грошев  управлява районната прокуратура в Пловдив. Крайно еретично би звучало, ако двамата вземат да скочат срещу Гешев, ако нещо не одобряват в действията му?!  

 

Интересно се развива и кариерата на друг представител от управителното тяло на прокурорската асоциация. Става дума за Елин Алексов. От 2020 година прокурорската колегия на ВСС единодушно го избира за административен ръководител на военно-апелативна прокуратура. Интересно се е развило това „състезание“, тъй като неговия опонент Нивелин Начев доброволно се отказва от надпреварата.

 

Така за поста състезанието протича само с „един кон“. През юли 2021 година в телевизионно интервю Елин Алексов защитава яростно Гешев относно исканата му оставка. „Колегите от ВСС взеха правдиво и добре обосновано решение“, визирайки отказа.  Според въпросния прокурорски началник „не трябва да се тръгва с презумпцията, че той /бел. ред. главния прокурор/ ще извърши престъпление. „Предложението на Янаки Стилов  не е  добре мотивирано“, допълва Алексов. Малко след това Стоилов става конституционен съдия.  

 

Друг член на УС на Асоциацията е Ивайло Илиев.  От 2021 година той  е  избран за зам.-окръжен прокурор на окръжна прокуратура-Кюстендил. През септември ВСС го избира за европейски делегиран прокурор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 16| 6628 |02.11.2020 Николай Слатински: Балонът на нарцисизма, на егото, на самохвалството и търчи-лъжите се спука . 2| 7697 |25.06.2018 Бивш консул в Одрин: Балонът на Ердоган ще се пръсне след изборите . 3| 8688 |16.05.2016 Балонът „Килърите 4” се спука в спецсъда . 0| 4570 |31.03.2016 Балонът на МВР за "кървавата" Иванка започна да се спихва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ