Реклама / Ads
0| 6865 |07.07.2022 НОВИНИ

Гешев на ВСС за освобождаването си: Отхвърли искането на проф. Стоилов, отказа да отговаря за ”Осемте джуджета”

.
Иван Гешев и Надежда Йорданова
Магистратите от Висшия съдебен съвет си удължиха работното време - до приемане на всички основания от процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Кадровиците започнаха с разглеждане на процедурата по искането на бившия служебен министър на правосъдието професор Янаки Стоилов. После магистратите разглеждаха четвъртото процедурно основание на министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова за случая с ”Осемте джуджета”.
 

Пленумът на ВСС започна с обсъждане на първото по време искане за уволнението на главния прокурор - това на Янаки Стоилов. В него се казва, че Гешев е злоупотребил със специални разузнавателни средства като е наредил на сайта на прокуратурата да се публикуват подслушаните разговори на президента Румен Радев, както и други СРС-тата, които имат за цел да дискредитират гражданските протести от лятото на 2020 година.


Гешев отрече отговорността си за публикуването на подслушаните разговори и обясни, че предложението на Стоилов е смешно и търси политически цели. Според главния прокурор на обществеността трябва да се дава информация по значимите дела. Проблемът е, че прокуратурата много внимателно подбира по кои дела да дава информация, а в случая бяха разгласени данни за критиците на Гешев.


Главният прокурор отказа да отговаря пред ВСС на въпроси за аферата “Осемте джуджета“, която е сред основанията за исканията на неговото уволнение.


Олга Керелска му напомни, че той лично е определил “Осемте джуджета“ за хибридна атака към прокуратурата и го попита дали има доказателства за твърдението си. Тя му разясни термина “хибридна атака“, който се използва при разпространение на лъжлива информация с цел да се отслаби противника.

Третото основание за искането на уволнението на Гешев бе нахлуването на Бюрото по защита под контрола на главния прокурор в президентството. През юли юли 2020 г. въоръжените служители на Бюрото влязоха в президенството, за да извършват арести. Според Надежда Йорданова действията са били прекомерни и с тях се нарушава принципът на разделение на властите. Министърът изтъкна, че акцията е поставила прокуратурата в унизителна ситуация и е накърнила престижа на съдебната власт, както и е довела до масови граждански протести.

"Няма как да има злоупотреба, когато са извършени правомерни действия. Вие сте политик и може да ги окачествите както искате, гоните политически цели, а не юридически. Вашата преценка не съответства на фактите и на правото", заяви Гешев.

Членът на ВСС Атанаска Дишева попита в какви случаи се извършват такива действия като в президенството и кое е налагало с въоръжени да се извършват тези просецесуално-следствени действия.. Гешев обясни, че никой от Бюрото не е бил с танкове, гранотомети и други подобно оръжие. Той каза, че десетки пъти е разрешавал участието на Бюрото по защита в следствени действия.


Общо всички процедурни основания са 13, като те бяха обединени в едно в началото на заседанието от сутринта.


В контекста на дебатите главният прокурор Иван Гешев бе повече от лаконичен и заяви, че няма да отговаря на въпросите, за да не губи време. Според него дебатът за предсрочното му освобождаване е обиден както за него, така и съдебната власт, но и за българските граждани.

 

Основните критици на Гешев запитаха кое е обидното българските граждани да чуят истината.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 33755 |07.07.2022 Познава ли Гешев осъждания 21 пъти автокрадец Ивайло Серафимов? Пази ли го прокуратурата? Дал ли е фалшиви показания за Борисов, Каскета и Божков? . 0| 3156 |07.07.2022 БОЕЦ на протест пред ВСС. Искат оставката на Гешев . 0| 3351 |07.07.2022 Надежда Йорданова: Сред основания за освобождаване на Гешев са незаконни методически указания за транспортните престъпления . 0| 2902 |07.07.2022 Гешев: Съдебната реформа цели да се овладее прокуратурата, МВР изпълнява поръчки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads