Реклама / Ads
4| 3736 |03.01.2018 НОВИНИ

БАН публикува докладите си за АЕЦ ”Белене”

.
БАН Източник: БГНЕС
Българската академия на науките публикува на сайта си двата доклада, в които се прави оценка за това дали е жизнеспособен проектът за изграждане на ядрена централа край Белене.
 
Това са Междинен доклад 1 и Междинен доклад 2 по сключения с БЕХ ЕАД договор за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката). Досега съдържанието им бе известно на ограничен кръг хора и цитирането им бе спорно, тъй като текстовете нямаха официален характер.

Сега това вече е възможно, макар че не всичко е прозрачно. От БАН съобщават, че докладите се публикуват със съгласието на "Български енергиен холдинг" ЕАД, като е заличена информация, която представлява поверителна и/или чувствителна информация за дружествата от БЕХ група. Заличена е и поверителна и/или чувствителна информация, предоставена на изпълнителя от трети страни.

По повод смисъла от нови ядрени мощности в единия от докладите се казва, че "от направените анализи и изводи относно развитието на електроенергийните системи на България и тези в региона следва, че при повечето сценарии прогнозираният недостиг на електроенергия в региона след 2030 г. води до необходимост от порядъка на 1500 MW инсталирана базова мощност". Общият извод от комплексния анализ на мощностите в страната и региона показва необходимост от нови базови мощности от порядъка на 2000 MW, които могат да бъдат и ядрени.

В другия доклад са разиграни различни сценарии с десетки параметри за определяни при какво съотношение би бил жизнен един проект АЕЦ "Белене". Заключението е, че това е постижимо само ако държавата е инвеститор в проекта при съотношение дълг/собствен капитал 80/20 (дългът ще бъде поет под формата на междудържавен заем) и 100% участие на държавата в собствеността.

В тази връзка са приложени кредитните параметри на унгарския проект АЕЦ "Пакш", изграждан и кредитиран от Русия. В доклада се обяснява, че този вариант щял да бъде най-изгоден, тъй като заемът не се отпуска от търговски банки. В този вариант се посочват 21 години за погасяване на заема с различен лихвен процент по време на строителството и всеки от трите последващи 7-годишни периода. Лихвените равнища от варианта с "Пакш" в публикувания текст са прикрити, но в анализа се посочва, че "Белене" би била жизнен проект при не повече от 3%-3.5%.

















Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4310 |13.12.2017 ”Галъп”: 63% от българите подкрепят строежа на АЕЦ ”Белене” . 3| 4324 |27.11.2017 Десните партии искат от Петкова доклада за АЕЦ ”Белене” . 9| 4516 |24.11.2017 Първанов: Пазар за ”Белене” има на Балканите . 0| 4265 |16.11.2017 Лозан Панов: Докладите на ЕК не трябва да спират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads