Реклама / Ads
3| 4316 |27.11.2017 НОВИНИ

Десните партии искат от Петкова доклада за АЕЦ ”Белене”

.
ДСБ/Нова Република, Движение ”Да, България”, ПП Зелените, БЗНС и ДЕОС изпращат открито писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, в което обясняват, че ”когато докладите в енергетиката са тайни, гражданите винаги плащат многомилионна сметка”.
 

5-те партии припомнят, че по искане на Министерство на енергетиката, БЕХ сключва договор с БАН за изготвяне на доклад за българската енергетика, в който основен фокус трябва е АЕЦ "Белене". От тяхно питане към Министерски съвет става ясно, че окончателният доклад трябва да бъде готов в края на март 2018 г. Междувременно заедно с БАН е организирано публично обявяване на резултатите от анализа и са използвани думите "жизнеспособен проект".

 

В тази връзка партиите обръщат внимание на министър Петкова, че "Вие правихте ревизия на разходите по АЕЦ "Белене" като директор на АДФИ и открихте съществени нарушения, включително, че е поръчвано оборудване без цялостен договор. Тогава настоявахте за прозрачност. Въпросният доклад на БАН е поръчан от Вас и Вие носите отговорността, че остава скрит за обществото. Ние гражданите плащаме за доклада на БАН през нашите данъци, но не можем да се запознаем с неговото съдържание".

 

"За да се организира представяне на резултати, каквото вие направихте с БАН, следва анализът да е готов. Няма логика да правиш пресконференция и да представяш сценарии без да си изготвил аналитичните материали. След като имате готовност да правите публични представяния, значи трябва да можете и да публикувате изготвените анализи", обобщават партиите.

 

Между предоставените няколко страници писмено резюме и устните обяснения по време на общото събитие с БАН, правят впечатление съществени разминавания в изводите, които могат да бъдат направени, обясняват те. Посочват това като допълнителна причина да изискват докладите.

 

"Искаме да Ви припомним, че по много поводи обещавахте публичност и отчетност. Да не се окаже, че се връщаме във времената на тройната коалиция, водена от БСП, която подписваше договори, създаде така наречения "голям шлем", а документите и договорите оставаха скрити за българското общество", обясниха десните партии.

 

Обръщат се към Теменужка Петкова с настояване за публичност на изготвените материали от БАН и всички междинни резултати. След като са готови да обявят на публично събитие резултати от изследванията, значи те са вече налични, допълват партиите.

 

Обръщат внимание, че в отговора, който са получили от БЕХ на 18 октомври се казва, че вече са им предадени междинните резултати. "В противен случай всички Ваши обещания за открито управление ще се окажат просто прах в очите на хората", обясняват ДСБ/Нова Република, Движение "Да, България", ПП Зелените, БЗНС и ДЕОС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4248 |27.11.2017 Пет партии искат яснота по доклада за „Белене“ . 1| 4338 |24.11.2017 Искат излушване на Бойко Рашков за подслушваните политици и магистрати . 2| 4217 |23.11.2017 Родители на бунт в Раковски: Не искат роми в училищата заради епидемията от хепатит А . 3| 4104 |23.11.2017 4 от 5 българи не искат предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads