Реклама / Ads
1| 5197 |21.01.2010 НОВИНИ

Барозу хареса Кристалина Георгиева за комисар

.
Кристалина Георгиева Източник: Вяра Йовева
Г-жа Георгиева притежава солиден международен опит и познания, с които ще допринесе съществено в качеството си на еврокомисар. Това заключи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по повод срещата си с новия български кандидат Кристалина Георгиева. Изявлението му беше оповестено от пресслужбата на Еврокомисията.
 


Срещата между двамата продължи малко повече от два часа

От съобщението стана ясно още, че Барозу запазва за София ресора, за който първоначално беше номинирана Румяна Желева - "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи". По думите на председателя на ЕК Георгиева "притежава необходимите професионални качества и е убеден последовател на европейската идея, за бъде отличен комисар" по предложения ресор.

Кристалина Георгиева беше посочена от София във вторник, след като предишната номинация - Румяна Желева се оттегли след слабо представяне и едноседмичен скандал, който беше на път да провали приемането на цялата Еврокомисия.

След срещата Георгиева коментира, че оценява предложения й ресор като много добър, тъй като има известен опит в тази област. "Това е първото лице на ЕС, което света вижда. Ето например, хората в Хаити имат нужда именно от нещата, свързани с този ресор и помощта на ЕС, заяви тя.

По думите й разговорът й с Барозу е бил много конструктивен. Четири са били основните въпроси, които двамата са обсъдили: подробностите по ресора, организационни детайли, как Георгиева вижда ролята на Еврокомисията и взаимодействието й със Съвета и Европарламента, и мнението на българския кандидат за програмата на новата Комисия.

На въпрос как може да бъде полезна за България, Георгиева посочи, че ако бъде избрана, тя ще положи клетва да е наднационална, но добави: "Мога да бъда полезна на България, като си върша добре работата".

Барозу посочи още, че новият български кандидат трябва да бъде формално потвърден от Съвета, тоест от останалите страни-членки. Изслушването на Георгиева ще бъде на 3 февруари, а гласуването на целия състав на ЕК на 9 февруари. Днес евродепутатите дадоха зелена светлина за останалите 25 комисари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 8356 |20.01.2010 Кристалина търкала студентска скамейка с Костов, Луджев, Инджова и проф. Геогиев . 8| 6109 |20.01.2010 Кр. Георгиева владеела техники, неизвестни на Желева . 9| 5466 |19.01.2010 Кристалина Георгиева с интензивна подготовка за еврокомисарския изпит . 88| 10608 |19.01.2010 Желева развя бял байряк, Кристалина Георгиева е план "Б"?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads