Реклама / Ads
0| 5054 |04.02.2011 НОВИНИ

Барозу представи енергиен проект засягащ България

.
Председателят на Европейската комисия Жозу Мануел Барозу лансира нов стратегически проект за Централна и Източна Европа, част от който е и България. Целта му е да свърже енергийната инфраструктура на страните, разположени между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Енергийната сигурност ще бъде акцент на започващия в петък в Брюксел Европейски съвет.
 

Новата инициатива, наречена Коридор "Север-юг"
, ще изиграе специална роля в укрепването на стратегическата енергийна инфраструктура на целия Европейски съюз, смята Барозу. Той обсъди предложението с лидерите на страните, които предложението засяга пряко – България, Румъния, Полша, Чехия, Унгария и Словакия, предаде БНР.

Проектът е дългосрочен, ще обхване и други държави и предвижда енергийните източници и трасета в района между Балтийско, Черно и Адриатическо море да бъдат свързани. Това се отнася най-вече за доставките на природен газ, но също – и за петрола и електроенергията. Очакваните резултати са повече енергийна независимост, по-сигурни доставки и по-стабилна икономическа перспектива за всички страни от Централна и Източна Европа.

До края на годината идеята за Коридор "Север-юг" трябва да бъде официално одобрена
, като още преди това специална работна група на високо ниво в Еврокомисията ще очертае приоритетните проекти, сроковете и плановете за действие, като за реализацията им се очаква да бъде осигурено и еврофинансиране.

По-строги фискални правила в еврозоната и укрепване на спасителния фонд са двете предложения
, за които ще пледират Германия и Франция на днешната среща на европейските лидери в Брюксел. Очаква се двете страни да предложат конституционен таван на държавния дълг в страните от еврозоната, според агенция Ройтерс. Германските идеи включват увеличаване на пенсионната възраст според демографските особености във всяка страна, ограничаване ръста на заплатите и обща данъчна основа за корпорациите.

Европейските лидери днес ще обсъждат и иновациите като необходима предпоставка за растеж и конкурентоспособност.Тема на заседанието, в което ще участва и българският премиер Бойко Борисов, ще е и обстановката в Египет. Очаква се докато европейските лидери обсъждат въпроса, в Брюксел да се проведе демонстрация срещу режима на Хосни Мубарак.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5390 |04.02.2011 ЛИБЕ не разполага с досиетата на България и Румъния за Шенген . 19| 6103 |04.02.2011 Ст. Кушлев: Стотинка не съм взел, работил съм за България . 9| 5657 |03.02.2011 Кр. Каракачанов: България стана Занзибар заради монополисти . 49| 4973 |02.02.2011 Овчаров: АЕЦ ”Белене” е най-добрият енергиен проект в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads