Реклама / Ads
2| 5231 |28.03.2008 НОВИНИ

Барозу размаха пръст заради корупцията

.
"Няма да приемем да бъдат преместени акцентите, както сме ги задали за България и не можем непрекъснато да повтаряме, че трябва още да се направи." каза председателят на ЕК Жозе Барозу на пресконференция днес.
 

Барозу отбеляза, че България е постигнала известен напредък по отношение на реформите в съдебната власт, но подчерта, че Комисията очаква по-големи и конкретни резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията. Много е важно всички институции да си сътрудничат за постигане на по-големи резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията. Въпросът е не в това, че Брюксел изисква повече, а в това, че конкретните резултати са в интерес на българските граждани, каза Барозу. Въпросът е тези, които нарушават закона, да не се поставят над закона.

Европейската комисия (ЕК) не е стопирала фондовете за целия период до 2013 г. Става дума за около 6,8 млрд. евро. Спряни са средствата само в сферите, в които са установени проблеми.
Стопираме някои плащания, където установихме проблеми по ФАР и САПАРД. Установихме и проблеми при средствата за пътища и транспорт за България и правим оценка на ситуацията. Така че - да възприемем това като алармен сигнал, каза Барозу.
Никой не по-заинтересован от решаването на този въпрос от българското правителство и българския народ. Тези фондове ще помогнат на правителството и на хората в усилията към постигане на национален просперитет и напредък, каза още Барозу.

barozy_1.jpg  снимки Вяра Йовева

Със Станишев той е обсъдил и по-нататъшното усвояване на фондовете. „Зная, че министър-председателят е добре запознат с този въпрос. Но ще кажа, че е важно управлението на средствата да върви добре не само на централно ниво, но и на местно”, каза Барозу.
Той заяви: „Вярвам, че присъединяването на България към ЕС бе един успех. Ако се върна повече от година назад, и ако ме попитат – след като знаеш неща, които тогава не си знаел, би ли препоръчал България да стане член на ЕС, отговорът ми би бил – да”.

По време на преговорите си с българските власти, ние знаехме за съществуването на определени проблеми. Именно за това работим с българското правителство за диагностициране на проблемите и за посочване на областите, в които е постигнат напредък.
Той коментира още: „Разбира се, ние не можем да кажем какви конкретни мерки трябва да се предприемат. Европейската комисия (ЕК) не може да бъде съдия и да замени изпълнителната и съдебната власт. Жозе Барозу беше награден с орден "Стара планина" първа степен заради изключителните му заслуги по освобождаването на българските медицински сестри в Либия. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6029 |27.03.2008 Будимир Куйович: Пак ли искаш среден пръст? . 6| 6214 |27.03.2008 Йордан Бакалов: Жертват цялата държава заради един човек! . 10| 5168 |22.03.2008 Протест пред китайското посолство заради Тибет . 4| 4892 |18.03.2008 Арестуваха заместник-директора на ГДБОП заради тежки нарушения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads