Реклама / Ads
8| 4685 |19.10.2023 НОВИНИ

Бащинията "Майчин дом": Обществото отдавна трябваше да заеме позиция, държавата бездейства 

.
Бащиния на един професор под зоркото око на седем министри. В това се е превърнала най-голямата акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”, твърдят лекари от лечебното заведение. Скандалът тлее вече месеци наред.
 

"Не сме искали повече средства, а искахме да се уеднакви методиката на заплащане. Апелът ми беше да се срещнем с ръководството и те да преценят каква да е методиката. Има дългогодишни своеволия и нарушения в болницата и това е основният проблем. Чудя се защо хората допускат да излизат още факти. Обществото отдавна трябваше да заеме позиция. Държавата обаче е тази, която трябва да направи нещо", заяви в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" д-р Елена Георгиева всъщност беше уволнена от поста си началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.


Според протестиращи Костов получава над 20 пъти над средните заплати в “Майчин дом”. Проф. Костов е три пъти по-добре платен от други директори на 5 до 8 пъти по-големи държавни болници.


За последната година в болницата са извършени 25 проверки от НЗОК, пет от вътрешен одит към МЗ и 10 от Медицински надзор. 


Именно нейното уволнение предизвика вълна от недоволство. По думите на д-р Лидия Гергова това е "преляло чашата". 


"Доведоха ни човек, който няма нищо общо с акушерството и гинекологията", категорична беше Гергова. 


Георгиева всъщност е уволнена, за да може на нейно място да дойде хабилитиран лекар. Постът началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в университетска болница с най-високото, трето ниво на компетентност, може да бъде заеман само от хабилитирано лице, съгласно изискванията на Закона за лечебните заведения.


"Изпълнявах тази длъжност две години, без дори да е обсъждано дали съм хабилитирана. През януари подадох документи за това, имах подкрепа. Бях единствен кандидат. Звънеше се включително и на пенсионирани хора, за да бъда махната", разказа Георгиева. 

 

"Не се заяждаме. Нещо трябва да се промени. Обвиняват лекарите, сякаш ние сме виновни", коментира възмутена Гергова.

 

“Чух в национален ефир: Няма как да направя нещо за тези нарушения, защото в над 20 болници е такова положението. И това е министър”, заяви още Георгиева по повод бездействието на здравния министър Христо Хинков.

 

"Това дава ли право аз да карам с алкохол в кръвта, след като го правят още над 20 човека?", попита още Георгиева.

 

Директорът всъщност изпълнява няколко длъжности едновременно - има консултантски договор с частен център, има договор с болница "Шейново", който прекратява след подаден срещу него сигнал към здравния министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4568 |19.10.2023 Израелският министър на отбраната нареди на войските по границата с Газа да са в готовност . 13| 4748 |19.10.2023 Откъде Василев знаел, че “Лукойл” продава рафинерията в Бургас, чуди се Борисов пред актива в Перник . 28| 6184 |19.10.2023 Нидерландия непреклонна: Нищо не се е променило, ветото за Шенген остава . 17| 13419 |19.10.2023 Илиян Василев за ФрогНюз: Мотивите за ветото на Радев са спорни и очевидно има слон в стаята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads