Реклама / Ads
15| 21108 |08.08.2020 НОВИНИ

BBC показа на британците какво се случва в България

.
През последните два дни полицията в България насилствено отстрани протестиращите от улиците в столицата на страната. Всичко се случва на фона на продължаващи вече месец демонстрации срещу корупцията и злоупотребата с публични средства.
 

Така започва обобщаващият материал в подкаста на британската национална телевизия BBC “The Newsroom”. В него е излъчен и репортаж на Красимира Хендри - отговорен редактор Международни новини (World Duty Editor) в BBC.

 

Това е поредното медийно отразяване на случващото се у нас от страна на международните издания. Активно за гражданските протести срещу правителството се говори и в германски издания като “Шпигел” и “Дер Щандарт”. Преди няколко седмици пък доста критични материали имаше в “Политико”, “Евронюз”, “Ройтерс”, както и издания отвъд океана, сред които и “Ню Йорк Таймс”.

 

“Медиите в България излъчиха репортажи за разследвания срещу корупцията и записи с представители на властта, в това число и премиерът Бойко Борисов. В тях той използва обиден език. Появиха се и фотографии, на които се вижда как Борисов спи с пистолет и много пари в чекмеджето на нощното му шкафче.

 

Тежко въоръжени мъже нахлуха в офисите на президента Румен Радев - отявлен критик срещу управляващите и данните за корупция във властта. Радев обвини Борисов в това, че има връзки с олигархията. По-късно бяха задържани членове на президентската администрация.

 

По-рано тази седмица журналисти, отишли да отразят конференцията на управляващата партия, бяха нападнати, а телефоните им - счупени”, се казва в репортажа.

Красимира Хенди разговаря и с председателя на “Демократична България” и бивш правосъден министър Христо Иванов, който разказва за случващото се у нас пред британската публика.

 

Споменава се и още факта, че според доклад на “Трансперънси интернешънъл” страната ни се намира на последно място в Европейския съюз що се отнася до борба с корупцията. Отбелязва се също, че България е една от най-бедните икономики в Общността.

 

Пред BBC на английски говори и социалния министър Деница Сачева:

 

“Когато говорим за корупция, важно е да се прави ясна разлика между възприятията и фактите. През последните десет години доходите в България са се повишили три пъти, а БВП - два пъти. Това не би било възможно в държава, която е толкова обхваната от корупция, колкото се твърди. Това е всекидневна битка, която водим”, заяви Сачева.

 

Отразен в репортажа бе и фактът, че премиерът Борисов заяви, че ще подаде оставка, но коалиционните му партньори не му позволяват да го направи.

 

Превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6285 |05.08.2020 Румяна Ченалова: ГЕРБ показа демонстративно лицето си - озъбено свирепо куче . 13| 5395 |03.08.2020 Петър Кърджилов показа синините от престоя си в ареста . 13| 7882 |31.07.2020 Майка показа брутално отвличане на детенце от бившия й съпруг. Институциите мълчат /видо/ . 18| 10875 |30.07.2020 Проф. Атанас Попов: Какво безумие! БНТ плаши протестиращите с агент Иван

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads