Реклама / Ads
5| 4125 |03.11.2021 НОВИНИ

BBC по следите на криптокралицата Ружа. Откриха имот за 13.5 милиона в Лондон

.
Годината е 2016. В района на ”Abbots House” в Кенсингтън - един от най-луксозните квартали в Лондон един бивш вече портиер се среща с д-р Ружа Игнатова. Българската криптокралица и схемата й за милиони OneCoin станаха дори главни герои в холивудска продукция. По онова време Игнатова се връща от пазар. Криптокралицата е пръснала пари за стоки с дизайнерски етикети - Джими Чу, Прада, Келвин Клайн. И то без да се съобразява с цифрата, изписана на тях. Защото за нея наистина няма значение.
 

Точно в този ден бившият портиер успява да надникне в тузарския апартамент на д-р Ружа Игнатова - луксозен мезонет с четири спални, собствен басейн, а в шкаф - скъпа картина на Анди Уорхол, оценена на около половин милион британски лири. 

На 17 септември тази година германският адвокат на Игнатова - Мартин Брайнденбах става обвиняем по дело за пране на пари в Германия. Причината - паричен превод в размер на 20 милиона евро за британски филиал на американската кантора Lock Lord, които да послужат за покупката на тъкмо този скъп имот в Кенсингтън. 

 

Договорът е подписан през август 2016. Към онзи момент финансови регулатори в поне една държава в Европа вече са издали предупреждение за схемата OneCoin. Самите британски юристи също изразяват притеснения относно големия паричен превод, както става ясно от вътрешна кореспонденция на самата компания. Но след проверка на компаниите на Ружа Игнатова процесът на покупко-продажба на имота продължава. В сделката участва и компания, която предлага на богати клиенти данъчни облекчения чрез офшорни зони.

 

Предишният собственик на имота е певицата Дъфи. Имотът е изпепелен през 2012 г. По-късно е бил реновиран, но така и не става ясно кой е новият собственик именно заради схемите с офшорните зони. 


Според нотариалния акт собственик е анонимната фирма Abbots House Penthouse Limited - една от многото фиктивни компании, които притежават имоти в Англия и Уелс. Това означава нещо много просто - името на Ружа Игнатова няма да бъде включено в регистрите.

 

Всичко се случва по план. И изглежда през 2016 г. Ружа Игнатова се подготвя да се установи в Лондон за по-дълго време. Отваря офис н добра локация в Кенсингтън, празнува рождения си ден с бляскаво парти в музея “Виктория и Албърт”. Има даже планове да запише дъщеря си в частно училище във Великобритания. 

Но мезонетът на Ружа остава предимно необитаем. 

 

Няколко пъти през годините обаче в него отсядат други хора, свързани със схемата OneCoin. През юли 2018 г. в него за кратко остава братът на Ружа - Константин Игнатов. Той бе арестуван на летището в Лос Анджелис през март 2019 г. 

 

Кантората Locke Lord продължава да предлага услугите си на Ружа Игнатова дълго време, след като криптокралицата изчезва безследно. Това показва писмо, представено като доказателство по делото срещу бившия служител на компанията Марк Скот. Писмото е от 12 юли 2018 г. То е изпратено до софийския адрес на българската измамница 9 месеца след като тя изчезва и 22 месеца след като британският финансов регулатор предупреди, че полицията на Острова разследва OneCoin. 

 

Писмото обаче потвърждава съмненията, че мезонетът в Кенсингтън не е единственият имот, който Ружа Игнатова купува във Великобритания. По-скромен апартамент е купен за 1.9 милиона британски лири през 2016 г. Имотът е на петия етаж в Abbots House и в него отсядала охраната на криптокралицата. Собственик е друга офшорна компания. 

След като Ружа изчезва двата имота се превръщат в таен склад. Според източници на BBC в него са се намирали два големи сейфа и други ценни вещи, които са били спасени и прибрани, преди имотът да бъде отдаден под наем. Не е ясно обаче къде са бижутата, луксозните дрехи, обувки и произведения на изкуството, с които се е сдобила Ружа. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5051 |28.05.2021 Какво е цвете, цъфнало в биткойновата градинка? Криптокралицата Ружа Игнатова с 230 хиляди биткойна . 12| 7321 |22.04.2021 По следите на агентите на ГРУ: Генерал ръководил операцията в Чехия . 34| 4802 |17.02.2021 По следите на виновните за случая с кабела-убиец: С хвърчаща бележка бил сключен договор с ЧЕЗ за присъединяване . 6| 5883 |19.12.2019 Хора от „Ндрангета” са задържани в България, следите водят към заловения боклук /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads