Реклама / Ads
2| 2508 |21.05.2024 НОВИНИ

BBC: "Той е обречен да не бъде обичан!": Войната и популярността задържат Зеленски на власт въпреки изтичащия му мандат

.
Зеленски
"Той е обречен да не бъде обичан!"
 

Никога не е имало по-ясен случай на "проклятие на коментатора" от този, когато украинският президент Володимир Зеленски беше вкаран в длъжност в един слънчев киевски ден преди точно пет години.

 

Изводът на телевизионния разказвач беше, че след съкрушителната изборна победа със 73% от гласовете, за него може да върви само надолу.

 

Въпреки че рейтингът му неизбежно намалява, Володимир Зеленски успява да използва трайната си привлекателност, както и желанието за стабилност, за да удължи мандата си.

 

В мирно време той щеше да изтече и щяха да бъдат насрочени избори. Но военното положение, въведено с пълномащабното нахлуване на Русия, означава, че това не може да се случи, а и обществото има широка подкрепа за това.

 

"За украинците приоритетът е да спечелят войната и след това да проведат избори", обяснява Антон Хрушецки, ръководител на Международния институт по социология в Киев. "Затова те не поставят под въпрос легитимността на Зеленски."

 

Москва, без да е изненадващо, направи точно това. Но тя също така ще скочи на избори в средата на войната, на които военният лидер на Украйна ще бъде подложен на строг контрол.

"Виждаме тези разкази от страна на Русия и как тя се опитва да наложи на западните умове мисълта, че Украйна не е демокрация", обяснява Антон.

 

След като след пълномащабната инвазия делът им достигна 90%, днес около 65% от украинците все още вярват, че президентът Зеленски ще ги преведе през тези времена.

При евентуални избори съществуват и огромни практически пречки, не на последно място поради факта, че Русия е окупирала една пета от територията на страната, а най-малко седем милиона украинци са принудени да живеят в чужбина. Освен това стотици хиляди войници се сражават на фронтовата линия. "Няма алтернативен президент", заявява известният украински писател Андрий Курков.

 

Само допреди няколко месеца тогавашният ръководител на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний беше сочен като потенциален съперник на г-н Зеленски. След като беше уволнен и назначен за посланик на страната във Великобритания обаче, той засега мълчи на политическия фронт.

 

"Да станеш президент по начина на шоубизнеса и след това да се окажеш в центъра на война, в това няма нищо лесно или смешно", казва Андрий. Още през 2022 г., след като руснаците нахлуват в Украйна, авторът оприличава украинския лидер на Джеймс Бонд, когато той отхвърля предложенията за евакуация и защитава каузата на страната си. И така, дали сега той се чувства по същия начин?

 

"Прилича на много уморен Джеймс Бонд", казва Андрий. "Много по-възрастен и малко намръщен."

 

"Дори утре да има избори, отново ще бъде Зеленски. Едва в края на войната нагласите ще се променят и хората ще започнат да си задават въпроси, които са пазили за мирно време."

Андрий вярва, че продължаващата подкрепа на президента е подхранвана от желанието за стабилност, въпреки някои разочарования.

 

 

Да гледаш стари кадри от полагането на клетва от г-н Зеленски е като да гледаш друга Украйна. Комикът, превърнал се в президент, изглежда с по-свежо лице. Той ентусиазирано поздравява тълпата и дори скача, за да целуне един мъж по челото.

 

Няма бръчки, няма сурово изражение, а само развълнувана усмивка. Също така вече не виждате хората да се забавляват. "Беше много вълнуващ ден", признава Олександър Данилук, който е бил в екипа на новия президент. Той ще продължи да бъде секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, преди да напусне година по-късно и да стане опонент на бившия си шеф.

 

"Никой от нас не знаеше какво ни очаква. Нямахме и най-малка представа."

 

Политическите различия на г-н Данилук с президента започват да се натрупват. Едно от тях е съсредоточено върху това как най-добре да се противодейства на руската агресия към Украйна.

Президентът вярваше, че може да седне с Владимир Путин и да преговаря. Сега г-н Данилюк казва, че според него страната е трябвало да се подготви за неизбежна война.

 

"Трябваше да се подготвим много по-добре, но тези ранни години бяха загубени след пълномащабното нахлуване, нали?", казва г-н Данилук, който признава, че има малцина, които са по-добри в изграждането на международна подкрепа за Украйна.

 

"Президентът Зеленски ще води тази война по един или друг начин, независимо дали това се харесва на някого или не, независимо дали му харесва или не, това е неговата съдба."

Миналата година президентът Зеленски заяви, че е "безотговорно" да се говори за избори и призова за единство. Повечето хора в страната изглежда са съгласни с това.

Времето за политическа равносметка ще дойде. Само че, изглежда, не сега.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2807 |21.05.2024 Новият бич сред тийнейджърите: Непълнотелен почина от инфаркт, пушил често от т. нар. „друсан чай“ . 5| 8356 |21.05.2024 Асфалтираха мястото на катастрофата с колата на НСО - шефът на пътното във Варна изхвърча . 1| 2612 |21.05.2024 Репресии и мозъкът зад заобикалянето на санкции. Кой е Мохамед Мохбер, назначен за президент на Иран? . 8| 2506 |21.05.2024 "Газпром" на загуба за първи път от 1999 г. насам, Русия ѝ нареди да не плаща дивиденти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads