Реклама / Ads
6| 6542 |24.01.2013 НОВИНИ

Бдение в навечерието на избор на патриарх

.
Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"
С бяла бюлетина, маркирана с официалния знак на Светия синод, ще бъде избран новият български патриарх на събора на 24 февруари. Това съобщи митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който е говорител за организацията на Патриаршеския избирателен събор.
 

Бдение ще предхожда избора на новия патриарх. То ще се състои в нощта преди вота - на 23 февруари, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На следващия ден първо ще се съберат към 8.45 ч. в салона на БАН, а след това ще отидат в Синодалната палата, където ще се състои изборът на новия български патриарх.

Гласуването ще става с обща бюлетина с имената на тримата кандидати, съобщи още митрополит Йосиф. "Бюлетината ще бъде напечатана с едър шрифт, за да не затрудняваме по-възрастните делегати", поясни той.

„Планували сме изборът на патриарха да стане до 12 часа, каза още Американският митрополит, но уточни, че не може да се прогнозира кога ще завърши процедурата. След нея е предвидено литийно шествие до "Св. Александър Невски", където ще чакат църковните гости от чужбина – около 30-40 висши духовници.

На 25 февруари в същия столичен храм ще има служба с новия патриарх, в която ще участват митрополитите, епископите и чуждите духовници, каза още митрополит Йосиф. И добави, че новият ръководител на Българската църква ще има срещи с президента, с председателя на НС и с премиера.

От 14-те митрополити у нас, според устава в избора за патриарх не могат да участват двама - Пловдивският митрополит Николай, защото е по-млад от 50 години, и Доростолският митрополит Амвросий, защото управлява своята епархия по-малко от пет години.

Вече някои от митрополитите си подадоха писмен или устен отвод, че не искат да бъдат сред тримата кандидати, от които ще бъде избран новият български патриарх. Това са Сливенският Иоаникий, Врачанският Калиник, Видинският Дометиан и Великотърновският Григорий.

Самият митрополит Йосиф също смята да подаде отвод на 15 февруари и предположи, че може да има и други негови „колеги”, които да направят същото. На тази дата Синодът щял да реши дали ще приеме тези желания за отводи на митрополитите или не.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5584 |22.01.2013 Исмаилов: Доган се оттегли от ДПС, предвиждайки провал на изборите . 83| 6029 |17.01.2013 Г. Първанов: След изборите ще е по-сложно, отколкото при формирането на тройната коалиция . 30| 5239 |15.01.2013 Десните на избори във формат "Синя коалиция+" . 8| 5283 |12.01.2013 Софийската митрополия: Саботира се изборът на нов патриарх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads