Реклама / Ads
83| 6019 |17.01.2013 НОВИНИ

Г. Първанов: След изборите ще е по-сложно, отколкото при формирането на тройната коалиция

.
Георги Първанов
Да не отиваме прекалено далеч, да не стопираме Македония за ЕС, това е недалновидно, твърди Първанов. Нямало да са много кандидатите да управляват заедно с ГЕРБ, ако днешните управляващи останат първа политически сила и след изборите, формулира президентът до 2012 г.
 

Със заявлението си три пъти "Не" на референдума г-н Борисов обрича партията си, защото тя влиза в онази съвкупност на не повече от 15, максимум 20 % от гласувалите, които биха били против изграждането на нова централа. Неговото изявление е действително необяснимо, моето тълкуване е, че става дума за осезателен външен натиск, на който той не е устоял, обяви в пространно интервю за БНР президентът до 2012 г. Георги Първанов. Натискът идвал от противниците на развитието на ядрената енергетика, които сигурно имали интерес да развиват други елементи на енергетиката в България, смята Първанов. 

Съотношението на референдума щяло да е поне три към едно, в полза на привържениците на проекта, смята още Първанов, който е на мнение, че Бойко Борисов трябва да подаде оставка, ако резултатът е „за” развитие на ядрена енергетика. 

Първанов прогнозира, че положението след изборите през лятото щяло да е още по-сложно отколкото при формирането на Тройната коалиция. Според него не били много кандидатите да влязат в коалиция с ГЕРБ, освен коалицията Янев-Марешки. Първанов си пожела да види силна БСП, с подкрепа поне 25-30%, за да бъде сериозна заявката за трайно присъствие в следващото управление.

Повече от 20 години съм се занимавал като учен и като професия с македонската тема, каза още Първанов и продължи: Имам своите публикации, имам своите остри, яростни полемики с колегите от Скопие, с политици, дори с президентите на тази страна. И съм за това да спорим, да браним своето историческо минало, своята култура от подобни посегателства, които наблюдаваме, в някои от медиите, преди всичко. Да не отиваме прекалено далеч, да не стопираме Македония за ЕС, защото това е недалновидно. Да стопираме македонците, като народ, близък до нас, с единен произход, значи обричаме тяхното бъдеще. Би трябвало да е обратно, да бъдем най-голямата им подкрепа, съобщи Първанов. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5790 |14.01.2013 Мишо Шамара пак ще ходи до следствието . 2| 5753 |14.01.2013 Търсят се наследниците на избитото семейство Савови . 10| 5573 |07.01.2013 Станелия Караджова отстранена от следствието на атентата в Бургас . 118| 5997 |06.01.2013 Румен Овчаров: След 15 г. токът от АЕЦ "Козлодуй" няма да ни стига

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads