Реклама / Ads
3| 4318 |19.08.2024 НОВИНИ

Бедствено положениe в Община Павликени. Вода - няма

.
Бедствено положение за неопределено време на територията на селата Димча, Сломер и Лесичери, обяви кметът на Павликени инж. Емануил Манолов в официалната си страница във Facebook. Решението беше взето на днешното заседание на Общинския щаб по проблемите с водоснабдяването, поради възникналите проблеми и недостига на питейна вода за населението в трите населени места, посочва кметът. 
 

Със своя заповед инж. Манолов нареди физическите лица, юридическите лица и едноличните търговци да съдействат, съгласно разпоредбите на глава ІV от Закона за защита при бедствия и да предоставят помощ в съответствие с възможностите им. Компетентните държавни органи, институции и други структури да оказват пълно съдействие на Община Павликени и Общинския щаб за изпълнение на План за защита при бедствия. При необходимост да бъдат ангажирани допълнителни сили и средства за провеждане на неотложни аварийни дейности.





За ръководител на операциите по преодоляване на последствията от обявеното бедствено положение кметът определи главния експерт от Община Павликени Силвия Дечева. Кметовете и кметските наместници на засегнатите населени места, съгласувано със служители на ВиК „Йовковци“ – Велико Търново, трябва да определят водоизточник за обезпечаване нуждите на Регионалната служба "Пожарна безопасност и дащита на населението" – Павликени, както и за снабдяването на населението с вода за битови нужди и за нуждите на животновъдите.

 

Те са длъжни да създадат организация за обезпечаване дейността по водоснабдяване на населението с резервни водоноски от земеделски кооперации и други, разполагащи с подобни съоръжения. Тяхното водоснабдяване трябва да се осъществява от източници, отговарящи на хигиенните норми, а върху цистерните да бъде поставено обозначение, че водата е предназначена само за битови нужди. Кметът/кметският наместник на засегнатото населено място има за задача да създаде организация за охраняване на местата, на които ще бъдат настанени водоноски и за изготвяне график на дежурствата на дежурните охранители за всички постове.





При възникване на екстремна ситуация, свързана с водоснабдяването на територията на община Павликени, кметът на общината следва да бъде уведомяван незабавно от местния представител на ВиК „Йовковци“ – В. Търново, се посочва в заповедта на инж. Манолов.

 

Възможността за обявяване на бедствено положение заради безводието в някои населени места на община Павликени беше посочена още през месец юни от кмета инж. Манолов, на пресконференция във Велико Търново. Тогава той обясни, че през сухите летни месеци водоизточниците пресъхват и се налага воден режим, като този проблем е от години.

 

Припомняме, че в началото на месец юли жители на павликенското село Караисен излязоха на протест заради липсата на вода, а преди дни безводието в село Димча стана повод за среща, свикана и водена от областния управител на Велико Търново Ивайло Здравков.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2295 |19.08.2024 Софийската градска прокуратура ще извърши проверка по сигнала на Кожарева . 3| 2328 |19.08.2024 Постоянен арест за Румен Гайтански-Вълка, определи съдът . 1| 2379 |19.08.2024 Блинкен: Сега е може би последната възможност за мир в Газа . 8| 5638 |19.08.2024 Грузинците за втори път посрещат руските танкове. Вече не искат да бягат никъде /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads