Реклама / Ads
4| 3587 |02.12.2022 НОВИНИ

Бернската конвенция позволи строителството на АМ ”Струма” през Кресненското дефиле

.
Бернската конвенция затвори досието по случая ”Калиакра”. Тя няма да отваря досието за АМ ”Струма“ през Кресненското дефиле. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.
 

Бернската конвенция затвори досието по случая "Калиакра". Тя няма да отваря досието за АМ "Струма“ през Кресненското дефиле. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

 

Постоянният комитет на Бернската конвенция реши да затвори досието по случая "Калиакра“, който е свързан с изграждането на ветропаркове в района на Калиакра и Балчик. Това се случи на заседание на Постоянния комитет, което се проведе в периода от 28-ми ноември до 2-ри декември 2022 г. в Страсбург.  

 

Досието е от 2004г., като през 2007г. Постоянният комитет на Конвенцията отправи препоръка към България, която съдържа редица изисквания. Комитетът отчете предприетите мерки от страна на Министерството на околната среда и водите и на другите компетентни институции, включително на собствениците на ветропаркове в района. Единодушното решение е, че файлът вече не е необходим.

 

Друго важно решение на Постоянния комитет е да не се отваря досие по въпроса за трасето на автомагистрала "Струма“ през Кресненското дефиле. Той остава като "възможен файл“, както е през последните 7 години досега. На заседанието са представени резултатите от усилията на българските власти за преодоляването на пречките пред строителството на автомагистрала "Струма“ в района на Кресненския пролом. Това включва определянето на специфични и подробни цели на опазване за защитени зони "Кресна“ и "Кресна-Илинденци“, което стана факт преди малко повече от месец.

 

Отчитайки трудностите при комуникацията между българските власти и неправителствените организации, Бюрото на Конвенцията ще обмисли на следващото заседание дали процедура по медиация може да бъде приложена като продуктивен инструмент за подобряване на сътрудничеството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3424 |29.11.2022 Кличко: Не можем да позволим на Путин да ни открадне Коледата . 10| 3355 |09.11.2022 Зеленски: Русия иска да продължи с настъплението си и отвъд Донецка област, ние няма да ѝ позволим . 1| 2844 |06.11.2022 Народният театър стана член на Европейската театрална конвенция . 4| 3297 |04.11.2022 Путин позволи мобилизацията на убийци от затворите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads