Реклама / Ads
7| 4756 |13.04.2015 НОВИНИ

Бетонират дюните на къмпинг „Юг” в залива Корал

.
Залива Корал Източник: Топновини
„Едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие беше залято с бетон в седмицата преди Великден. Къмпингът „Юг”, в северната част на залива Корал, стана жертва на грандоманския проект на инвеститора ИФ „Фаворит”, който има издадено разрешително от община Царево за изграждането на вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв.м.“
 
Това пишат от сдружението „Да запазим Корал“, като на своя сайт те публикуват снимки от започналия строеж. Фотосите не оставят никакво съмнение, че строителството се извършва в непосредствена близост до самия плаж, който иначе е публична държавна собственост и е в очевидно нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Строителството се извършва върху дюни. Според самите инвеститори първите къщи ще бъдат завършени преди началото на летния сезон.

„Целият залив Корал е известен с това, че плажът и прилежащата му зона е изграден от дюни, уникални зони и хабитати и по този начин представлява, по смисъла на закона, защитена зона. За инвеститорите от ИФ “Фаворит” и “Еуратек” (вносителят на „Шкода“ е основен акционер) това явно няма никакво значение“ – казват от сдружението.

Оттам се заканват в първия работен ден след Великден – вторник, да подадат сигнали до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, до Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и до главния прокурор Сотир Цацаров. С тях природозащитниците настояват да се отмени разрешителното за строеж на вилното селище в къмпинг „Юг” по подобие на отменените вече разрешителни за плажа „Корал”, които са с абсолютно същите тежки пороци като настоящото строително разрешение.

Припомняме, че през есента на 2014 г., благодарение на съвместните действия на ДНСК, МРР, сайта "Биволъ" и "Да запазим Корал“, беше установено, че само около плажа Корал са издадени неправомерно 35 строителни разрешения.

Сдружението иска и разследване за начина, по който е придобита земята на къмпинг “Юг”, както и подвеждане под отговорност на лицата, които са издали разрешителното за строеж. Къмпинг “Юг” е част от “Корал” и той е тестът за това дали в България през 2015 г. е възможно беззаконието да бъде узаконено, заявяват еколозите.

Теренът на къмпинг “Юг” е в директна близост до морето и както би трябвало да е изключителна държавна собственост, се оказва частна собственост след мъглива сделка чрез масова приватизация. През 2012 г. главният архитект на Царево издава строително разрешение за вилно селище с РЗП 1 173,00 кв.м с адрес на обекта ПИ с идентификатор 44094.503.3, с. Лозенец, общ. Царево. С това на практика се дава зелена светлина за пълното бетониране на къмпинга и дюните на плажа.

В седмицата преди Великден от сдружението „Да запазим Корал“ се опитали да „издирят“ т.н. публични специализирани карти на дюните, за които обществото беше уведомено, че са публични и че са приети и одобрени през октомври 2014 г. След разговор с Агенцията по кадастър се оказало, че никой в държавата не може да предостави тези публични карти, защото „още няма регламент за тях“…

„Платени от нашите данъци, тези карти удобно се крият от очите на обществото, а междувременно корумпирани общини издават или вече са издали незаконни строителни разрешения върху същите тези защитени дюни от картите и изключително малката останала незастроена част от крайбрежието ни, е на път завинаги да бъде бетонирана и да изчезне“, заявяват от екоорганизацията.

„Безлюден бетон на морето и унищожена природа ли ще показваме на туристите, г-н Борисов, за да ги върнем? И как така една община безнаказано бълва незаконни строителни разрешения и ДОКОГА ще продължава това? За кое точно да гласуваме на местните избори и на следващите парламентарни? За корупцията или за беззаконието, или и за двете?“ – питат от сдружение „Да запазим Корал“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5728 |27.09.2014 Дъждът потопи къмпинг „Арапя“, обилно вали в Царево и Малко Търново . 4| 5749 |11.08.2014 Къмпингари се къпят в уранова вода . 5| 7995 |19.06.2014 Потопът разруши къмпинг "Градина" . 5| 5443 |26.03.2014 Асоциация скочи срещу незаконните къмпинги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads