Реклама / Ads
4| 5742 |11.08.2014 НОВИНИ

Къмпингари се къпят в уранова вода

.
Архив
Нелегален къмпинг изникна и тази година в радиоактивния залив Вромос, на 13 км от Бургас. Автомобили от Хасково, Ямбол и Сливен паркират на забранената за къпане ивица и весели летовници опъват палатки в близките горички. Във водата години наред са изхвърляни уранови руди и те са още там.
 

 

"Носят си газови котлони, готвят си. После оставят тонове боклук и в края на сезона сметопочистването го плащаме ние", коментира Диана Колчева, която има хотел в Черноморец.

 

Плажът е държавен и за него би трябвало да се грижи областната управа на Бургас. Забранената за къпане ивица, разбира се, няма концесионер, който да гони хората с палатки. Освен това никой не може да спре летовниците да се къпят, където си поискат.

 

Областната управа постави предупредителни табели, които тази година са откъртени. Само полицията може да разгони нелегалните палатки, но не и хората, обясниха пред „Труд” чиновниците.

 

Бившият областен управител Константин Гребенаров забрани къпането в залива още през август 2010 г. "Забраната не е отменена", каза сегашният губернатор Павел Маринов.

Беше направен проект заливът да се почисти от опасните отпадъци, но вече четири години не може да се намери изпълнител. Проблемът е, че почистването и извозването на радиоактивна руда е изключително скъпо, казаха от областната управа. И обещаха да изпратят полицаи да разтурят къмпинга.

 

В понеделник пред палатките преобладаваха коли от Бургас. "Идваме тук, защото е красиво, спокойно и безплатно. Това за радиацията не е вярно. Било е едно време", заявява един от туристите в паузата, докато играе белот с приятелите си. "Идваме тук постоянно, местни сме. Няма радиация, гарантираме ви. Нарочно го измислят, защото плажът е безплатен", споделят двама мъже, които са нарамили чадър и вървят пеша по черния път от Черноморец до залива.

 

Радиацията идва от изхвърляни навремето отпадъци от близката мина "Росен". Стотици хиляди тонове руди са били изсипани в залива в периода 1954-1977 г. Те са с повишено съдържание на уран-238 и радии-226.

 

През 1997-1998 г. с европейски пари са отстранени 800 хил. тона отпадъци. През 2010 г. бяха направени повторни измервания. Те показаха, че въпреки почистването, концентрацията на радий е четири пъти по-висока от допустимото. Общият радиационен фон е два пъти над нормата.

 

Ако туристите се пекат на плажа няколко дни, облъчването им ще надхвърли многократно границите на безопасност, пише в становище на здравното и екоминистерството. Освен това два-три дни след това ще продължат да излъчват и може да навредят на други хора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5129 |11.08.2014 И Лукарски се гласи за шеф на реформаторите . 4| 5033 |11.08.2014 Чужденци броили по 20 000 лева за българско бебе . 2| 5337 |11.08.2014 Оправдаха окончателно преподавателя Петкан Илиев . 2| 5082 |11.08.2014 В тотото проспали хакерската атака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads