Реклама / Ads
5| 3597 |19.10.2022 НОВИНИ

Без консенсус след четири опита! Депутатите така и не се разбраха за председател на парламента (ОБНОВЕНА)

.
Народно събрание Източник: БГНЕС
48-ото Народно събрание не успя да избере председател на парламента след две процедури с по две повторни гласувания, създавайки безпрецедентна ситуация. Накрая председателстващият Вежди Рашидов обяви, че процедурата ще продължи утре, в 10:00 часа.
 

Четирима бяха първоначално номинираните за поста - Росен Желязков от ПГ на ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от "Продължаваме промяната", Петър Петров от "Възраждане" и Кристиан Вигенин от "БСП за България".

 

На първото гласуване никой от кандидатите не успя да събере подкрепа на мнозинството присъстващи в зала. Затова се стигна до балотаж между номинираните, получили най-много гласове - Росен Желязков и Никола Минчев. И при повторното гласуване никой от кандидатите не получи подкрепата на мнозинството.

 

След почивка и консултации депутатите започнаха отначало нова процедура по избор на председател на Народното събрание. При повторната процедура от ДПС предложиха своя номинация за председател на 48-ото Народно събрание в лицето на Йордан Цонев, а ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", "Възраждане" и "БСП за България" издигнаха повторно своите кандидати. Така номинираните станаха петима.

 

До поредния опит за избор на председател на НС се стигна след ожесточени дебати.

 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев припомни, че изборът на Никола Минчев в предишния парламент е дошъл след подкрепата на четири партии, след тежки коалиционни преговори по общи политики. "Ние не седим по дивани и сараи да преговаряме", посочи той.

 

Йордан Цонев от ДПС обаче му опонира, че мнозинство се създава едва след избор на председател.

 

Тома Биков от ГЕРБ изпадна в истерия и започна да крещи от трибуната на Народното събание.
 
"Този парламент в първия си ден вече е спънат, и ако продължим по този начин, колеги, нека да отиваме на избори на 15 януари. Няма никакъв смисъл да губим времето на хората, бюджет може да се приеме и през март.", каза гневно той.

 

"Няма да ви дадем отстъпка оттук-нататък. Приключи времето, в което ви мислехме за млади, сега ви мислим за глупави. Нямате никакво право да ни съветвате какво да правим. Не искаме подкрепата ви за нашия кандидат", закани се Биков.

 

От ПП не закъснях с отговора. "ГЕРБ искат да откраднат парите за пенсии и да ги дадат на строителните им фирми", закани се от трибуната на парламента съпредседателят на ”Продължаваме промяната” Асен Василев.

Кирил Петков заяви, че ще спазват обещанията, които са дали предизборно, за да не измамят половин милион гласоподаватели, както и да решават проблемите на хората. "Няма да има безпринципна диалогичност и сделки под масата", каза Петков и призова ГЕРБ-СДС да направят стъпка встрани, за да може това НС да избере някой, който може да събере доверието на депутатите.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2740 |19.10.2022 Общественият съвет ще следи за разпределението на даренията за Карловските села . 0| 2812 |19.10.2022 Кибератака! Хакери удариха няколко български сайтове през последното денонощие . 2| 2900 |18.10.2022 Жертви и ранени, след като Су-34 се разби край жилищен блок в Ейск в Русия . 9| 3199 |16.10.2022 България, Румъния и Гърция ще помагат на Украйна да се възстанови след войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads