Реклама / Ads
0| 3861 |01.06.2022 НОВИНИ

Без представители на кабинета „Петков“: Враца се преклони пред Ботев и геройски загиналите за България

.
Източник: БГНЕС
С красива и пищна заря, която озари небето над Ботевия площад, Враца почете паметта на Христо Ботев и геройски загиналите за България. Впечатление направи отсъствието на преставители на кабинета „Петков“.
 

Традиционно стотици жители и гости на Враца участваха в митинга-заря. Ала нито премиерът Кирил Петков, нито председателят на Народното събрание Никола Минчев, нито министрите от кабинета дойдоха в града, за да се преклонят пред паметта на героите.

 

Сред официалните лица бяха президентът Румен Радев, зам.-председателите на Народното събрание Кристиан Вигенин, Атанас Атанасов и Росица Кирова. Представителите на ГЕРБ Петя Аврамова, родом от Враца, Николай Нанков и Десислава Атанасова очаквано бяха сред официалните лица, тъй като кметът на Община Враца Калин Каменов е от партията на експремиера Бойко Борисов. Единственият по-разпознаваем представител на управляващата партия „Продължаваме Промяната“ бе народният представител Деница Симеонова. Присъствието й се обяснява с факта, че тя също е редом от Враца.

 

На военния ритуал присъстваха още Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, началникът на отбраната, областният управител, председателят на Общински съвет, общински съветници, кметове от страната, делегациите от побратимените градове, заместник-кметовете и секретарят на Община Враца, както и хиляди жители и гости на Враца.

 

Очаква се обаче утре министър-председателят Кирил Петков „извини отсъствието си“ и да бъде на връх Околчица. Фрог по-рано писа, че полицията предупреждава врачани да „не закачат“ нито него, нито държавния глава Румен Радев, вероятно за да избегнат неприятни ситуации като замерването със снежни топки на 3 март на връх Шипка.

 

А тази вечер под звуците на духов оркестър бяха споменати имената на героите, борили се за освобождението на България.


.
Източник: Фейсбук

 

Президентът Румен Радев произнесе слово, в което благодари на участниците в похода до местността Йолковица – лобното място на Христо Ботев.

 

„Събрали сме се като всяка година да почетем саможертвата на героите, на които дължим свободата си. Правим го пред паметника на Ботев, тук, във Враца, в чийто Балкан лежат костите на храбрите му четници. Те бяха изтребени по чукарите, отчаяни от липсата на народна подкрепа, но до смърт верни на каузата си. Те платиха цената за свободата, която други ще отстояват век и половина във войни и изпитания. Свободата, на която и днес всички се радваме. Но Историята не е мъртво минало и почитта към нея не е просто ритуал. Историята е лоното, в което се раждаме, което ни оформя като хора, историята е онова, което наследяваме, понякога като бреме, друг път като достойнство. Но именно нишката към общото минало е това, което ни прави народ. Ако допуснем тя да излинее от безпаметност, ако допуснем някой друг да пренаписва миналото ни, ние сами ще срутим дома си и ще обречем себе си на печалната участ на много народи, които днес търсят приют по пътищата на миграцията. Затова трябва да помним Ботев и Априлците от 1876-а, Гоце Делчев и Илинденци от 1903-а, полковник Дрангов и загиналите край река Черна и Дойран герои. Паметта и езикът не могат да бъдат спазарявани за текущи цели. Те са нашата същност. Свободата, отвоювана с жертви, трябва да се отстоява с мъдрост и достойнство днес. Благодаря на всички вас на площада и най-вече на участниците в традиционния поход от Козлодуй до Околчица. Вие показвате, че и днес има кой да вее знамето на достойнството и свободата. Че над българската земя има само едно знаме: нашия трибагреник, символ на история, традиции, доблест и общност, които вярвам, че ще устоят на всички бури отвън и недоразумения отвътре. Защото това е нашата мисия като българи. Вечна слава на героите“, заяви президентът в тържественото си слово.

 

В приветствените думи врачанският кмет Калин Каменов подчерта, че в тези дни на почит към Ботев и неговата чета Враца се превръща в своеобразна столица на патриотизма.

 

В родния град на поета-революционер - Калофер, представителна рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово отдаде военни почести и заря-проверка. Честванията за Деня на Ботев в Калофер продължават и утре с митинг-поклонение и полагане на венци и цветя пред паметника на героя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3209 |31.05.2022 Йотова разкритикува кабинета за бежанците: Недостойни изказвания във всякакви посоки . 0| 3554 |30.05.2022 След тристранката: Бизнесът и синдикатите отхвърлиха част от антикризисните мерки на кабинета . 0| 8872 |19.05.2022 Биков: Бил съм колега на Калина Константинова в кабинета на Румяна Бъчварова . 0| 3410 |19.05.2022 Politico: Войната намалява доверието към кабинета. При избори днес 7 партии в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads