Реклама / Ads
11| 7973 |04.03.2015 НОВИНИ

Безлов: Радикалният и образован Филип Гунев ли е следвашият шеф на МВР ?

.
Тихомир Безлов
Филип Гунев е самокритичен, образован на Запад, той е по-радикален от Вучков. Интересен въпрос е, кой ще е следващият министър. Това бяха разсъжденията в "Лице в лице" по bTV на експертът Тихомир Безлов, коментирайки оставката на вътрешния министър Веселин Вучков и шансовете на неговия заместник по социалното партньорство и муждународните връзки в МВР да заеме мястото му.
 
Вучков стана жертва на идеите си за реформа в МВР. В основата на оставката му е нежеланието на премиера Борисов да се раздели с хората на ДПС - шефовете на ДАНС и ДАТО и с главния секретар на МВР. Това бе общата позиция на на четиримата в студиото - Тихомир Безлов, журналиста Йово Николов, юриста и бивш депутат Минчо Спасов и на бившия съветник в МВР Милен Шопов.

Аз съм по-притеснен какво се случва в сектор "Сигурност". МВР има нужда от крещяща реформа. Ведомството се е напълнило със служители, които не изпълняват добре своите задължения, посочи Шопов. "След тази оставка съм сигурен, че реформите в МВР няма да се случат. В системата няма да се случи нищо добро", допълни той.

Тихомир Безлов заяви, че министър Вучков опитва да се скрие зад формализацията на проблема. Оставката е лично решение. Отдавана е ясна позицията на министъра за смяна на главния секретар на МВР, на ДАНС и на ДАТО. В случая има лично несъгласие на Бойко Борисов с постъпката на Вучков. Още от петък се говори за тази оставка, допълни той. Тепърва предстои да гледаме интересни събития. Днес Цветан Цветанов обяви, че оставката може да не бъде приета от парламента. Другият интересен въпрос е кой ще бъде следващия министър, коя ще е следващата кандидатура, каза още Безлов.

Оставката категорично е дошла след отказа за смени на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев. Позицията на Бойко Борисов в случая е друга. Той трябва да крепи едно крехко мнозинство и да търси помощ от ДПС. И Лазаров и Писанчев са хора на ДПС. Очевидно е, че има някаква цена за тяхното оставане на постовете. Цената е явно ДПС да запази някакви ръковдни лостове във властта. Министър Вучков иска да промени в МВР и аз напълно го разбирам, но явно му се забранява, заяви пък Йово Николов.

Очевидно положението е сериозно, беше на мнение Минчо Спасов. Вътрешният министър е най-важния пост в едно правителство. Въпросът има няколко страни. ДПС винаги е налице, когато трябва да се взимат важни решения. Според мен мнозинството не е крехко, допълни той.  Тук трябва да видим професионалната част на въпроса. Застрашена е реформата в МВР. Министър Вучков беше едно от малкото попадения на ГЕРБ в този кабинет. Министърът искаше да спре порочните назначения в министерството, но очевидно не е успял. Само 1,3% от парите на МВР отиват за оперативни разработки и акции. Останалата част от парите са за заплати и всякакви неща от този род. Министър Вучков искаше да прекрати и тази порочна практика, каза още Спасов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4831 |26.02.2015 До 4 г. в образованието ще се търсят 150 000 висшисти . 5| 4646 |23.02.2015 Танев настоява за час по гражданско образование . 55| 8398 |15.02.2015 Кирил Вътев: Борческите образования са голям мит . 4| 5410 |10.02.2015 НСО "крепи" Местан като рохко яйце на форум за образованието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads