Реклама / Ads
12| 6689 |04.10.2013 НОВИНИ

Безработните в България без здравни осигуровки

.
Държавата ни плаща по 1300 лв. на сирийски бежанци, а на българските пенсионери – 130 лв.
 

 

“Държавата да поеме изплащането на здравните вноски на безработните, които обаче активно търсят работа и са официално регистрирани в Бюрото по труда.”, това каза Николай Бареков по време на предаването “България без цензура” в Разград. Гости готови да отговарят на въпросите на гражданите бяха инж. Ценка Таракчиева-зам. кмет по строителството и общинските структури и инж. Любомир Цонев- зам. кмет по финанси, инвестиционни дейности и околна среда.

 

“В България няма здравна реформа. Поредната лъжа на политиците е, че ще има втори и трети фонд за здраве, заради което и вдигнаха прага на осигуровките от 6% на 8%.”, допълни още той.  “При тази безработица от къде да си платим здравните осигуравки?”, зададоха въпрос към здравния министър хората от площада в Разград. Повод за коментарите на Бареков даде жена, която се оплака, че дъщеря й паднала и си счупила прешлен и глезен, а от болницата й поискали 513 лв., които да плати за един ден. Въпреки спешния случай, лекарите отказали да бият дори обезболяващи, защото момичето било безработно и съответно няма платени здравни осигуровки. След намесата на криминална полиция, момичето било настанено в болницата, но било изписано след три дни.  

Нека се намерят 20 доброволци, които са готови да боядисат и да поправят част от пейките в разградския парк, а аз ще помогна с малко пари за боя и дървен материал –каза Николай Бареков. Той помоли младите хора да се включат в доброволческите отряди на dobrovolec@barekov.com и докато чакат общината да направи реконструкция в парка, да се хванат с момчетата от „Лудогорец“ и поне да се боядисат пейките, за да се освежи градината.

 

В предаването “България без цензура” разградчанин се оплака от решението на кмета на община Цар Калоян, Ахмед Ахмедов за посрещане на сирийски бежанци. “Без да е попитал общността на Цар Калоян, кмета обещава да посреща бежанци, а ние нямаме възможност да ги посрещаме.”, коментира мъжа. Той допълни, че на тайна общинска сесия в четвъртък само с гласовете на ДПС и БСП се е взело решение да се приемат бежанци. “По-рано днес еврокомисарката, Кристалина Георгиева направи изказване, което е на път да взриви общонстта”, каза Николай Бареков. “Не можем да живеем с илюзията, че бежанциите утре- други ден ще си тръгнат за Сирия. Трябва да сме готови да ги приемаме и интегрираме.”, казва еврокомисарката. “1300 лв. плаща българската държава на един сириец, а на българските пенсионери плаща по 130 лв. Нали виждате каква несправедливост!”, коментира Бареков. Хората на площада в Разград коментираха, че решението на кмета е до голяма степен незаконно. Юристите на “България без цензура” ще подготвят протестна подписка за хората от община Цар Калоян и ще уточнят законовите възможности за протест.

 

Оказа се, че „България без цензура“ има и поддръжници и сред най-малките. 7-годишният Алекс поиска думата и попита кога ще бъде ремонтирана детската площадка в неговия квартал. Детето зададе и втори въпрос – кога ще има работа за родителите му у нас, защото в момента те са зад
граница и той живее със своята баба.

“Децата си искат тяхното и не ги вълнуват политиците.”, бе коментара на Бареков. “Ежегодно правим по няколко детски площадки. Сециално за тази ще проверим какво е положението.”, коментира Любомир Цонев, зам. кмет по финанси, инвестиционни дейност и и околна среда на община Разград. “Да се оправи една детска площадка са необходими между 10 – 15 хиляди лв.,” допълни още той. Бареков цитира изказване на депутата Мартин Захариев, че всеки един ден отсътвие на Борисов и групата на Герб от парламента, струва около 500 хиляди лв. “10 площадки са 150 хиляди лв., 30 площадки – 450 хиляди лв. Сметнете с тези пари колко площадки могат да се направят”, допълни още той.

 

 “Как може пред парламента, където пише “съединението прави силата”, хората да демострират такова разединение?!, попита възмутена гражданка и призова Бойко Борисов да направи така, че да не пречи на Народното събрание да работи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5286 |04.10.2013 България се нуждае от още средства за бежанците . 3| 5475 |03.10.2013 Стефан д-р Чолаков осъди България . 11| 5882 |02.10.2013 Френска петиция: Кажете "не" на Румъния и България за Шенген . 35| 6293 |01.10.2013 Катастрофа: 2 млн. души не плащат здравни осигуровки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads