Реклама / Ads
0| 3428 |04.05.2022 НОВИНИ

Безрезултатен двучасов коалиционен съвет за военната помощ за Украйна, топката днес е в депутатите

.
Станислав Балабанов, Гроздан Караджов Източник: БГНЕС
Безрезултатен коалиционен съвет за предоставянето на военно-техническа помощ за Украйна проведоха късно снощи коалиционните партньори в Министерския съвет. Днес темата е на дневен ред в Народното събрание. Срещата на управляващата четворна коалиция продължи близо два часа и завърши без конкретен резултат.
 

Окончателно решение не беше постигнато – БСП са против подпомагане с оръжие, „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ са декларирали, че са „за“ даване на военна помощ, „Има такъв народ“ ще гласуват по съвест. След двучасови дебати конфигурацията не е променена.

 

В сряда в пленарната зала на НС ще се гледат и трите проекта за решение – два от тях - на ДБ и на ГЕРБ, предвиждат военно-техническа помощ, а проектът на ПП е компромисен.

 

След изявленията на съпредседателите на най-голямата парламентарна формация - Кирил Петков и Асен Василев, изглеждаше, че депутатите от ПП възприемат по-твърда позиция. Сега обаче опитите да се постигне консенсус с БСП продължават. Търси се подходящата формулировка. Знак за това даде представителят на ИТН Станислав Балабанов, който на влизане в МС каза, че по време на визитата в Киев украинският президент Володомир Зеленски не е искал оръжие, а техническа помощ и икономическа и морална подкрепа.

 

Балабанов  обяви, че ще се работи за обхвата на това, което Народното събрание трябва да даде като мандат на правителството за предоставяне на помощ на Украйна. Той коментира и позицията на БСП, че ще напуснат управляващата коалиция, ако правителството гласува за изпращане на оръжие:

 

„Всеки може да реши каквото прецени. Сега, понякога страховете от това, че могат да се изгубят лични позиции в политически партии са от едната страна на барикадата, от другата страна са човешки животи“.

 

На въпрос дали ще се опита да убеди БСП за ремонт на военна техника за Украйна, Балабанов каза, че ще сподели това, което е видял и чул от президента Володимир Зеленски:

 

„Не съм седнал да убеждавам никого, това лежи на съвестта и отговорността на всеки един човек, защото тук е морален казусът, тъй като хората като нас в момента губят животите си в Украйна, но всеки ще решава“, каза Балабанов, цитиран от БГНЕС.

 

Днес депутатите ще решават за предоставянето на военна и техническа помощ на Украйна - това е записано като първа точка на редовното заседание на НС.

 

Предстои и разглеждането на Проект на решение за възлагане на Министерския съвет да окаже военно-техническа помощ на Украйна и Проект на решение за предприемане на мерки във връзка с войната в Украйна.

 

Очаква се депутатите да подложат на второ гласуване Законопроект за ратифициране на Договора (Писмо за предлагане и приемане на оферта/Letter of Offer and Acceptance – LOA) за допълнение и изменение към Международен договор (LOA) BU-P-AAD „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3123 |03.05.2022 Извънреден коалиционен съвет за военната помощ за Украйна . 0| 3212 |30.04.2022 Отменя се извънредния коалиционен съвет за вторник . 0| 2934 |26.04.2022 Коалиционен съвет решава за военна помощ за Украйна . 0| 3822 |25.04.2022 Христо Иванов: От коалиционен съвет има смисъл след визитата в Киев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads