Реклама / Ads
10| 5078 |05.11.2020 НОВИНИ

БХРА в готовност да помогне на здравната система. Какво ще им плати държавата - не е ясно

.
Източник: Pixabay
Членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ ще помогнат на здравната система чрез предоставяне на 3500 хотелски легла, които да се използват за карантиниране и изолиране на хора, както и за настаняване на близки на болни с COVID-19, съобщиха от организацията.
 

"Дано се стигне до приемливи условия за двете страни, с което да се подпомогне сериозно здравната ни система по места", се посочва в писмо на БХРА до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, подписано от председателя на организацията Георги Щерев, съобщава Дарик.

 

Това е готовността, която е обявена след направените бързи проучвания, като се очаква броят им да се увеличи. Кои точно места за настаняване ще се включат ще стане известно, след като от здравното министерство уточнят на какви санитарни изисквания трябва да отговарят "карантинните хотели", каква ще бъде организацията на дейността, както и какви ще са условията за финансиране на тази дейност, посочват от БХРА.

 

Към момента най-много легла са изразили готовност да предоставят хотелиерите от курорта "Златни пясъци" - 1000 легла. В София хотелиери са готови да пригодят в помощ на здравната система 300 легла. Още 200 легла са в готовност да бъдат отделени за тази цел в района на Каварна. В Банско, Варна, района около "Златни пясъци" и "Св.св. Константин и Елена" ще се отделят по 150 легла. По 100 легла се предлагат във Велико Търново, Велинград, Приморско и Шумен. В Силистра има готовност за 80 легла, в Русе и Девин - по 50 легла, а в Ямбол и Хасково - по 30 легла.

 

Готовност са изявили и членове на БХРА от други населени места. "В разговори с председателите на нашите регионални структури се установи, че в много от населените места леглата в болниците са изчерпани", се казва още в писмото до Николова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5079 |30.10.2020 Симеон Дянков: Трябва да се помисли как да се помогне на бизнеса сега . 3| 4123 |26.10.2020 Спешна помощ: От началото на пандемията работим в пълна бойна готовност . 4| 4376 |16.10.2020 БСП иска актуализация на плана за готовност за грипна епидемия . 8| 4789 |29.09.2020 Гореща точка: Беларус. Макрон обеща да помогне на Светлана Тихановска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads