Реклама / Ads
3| 3863 |12.03.2020 НОВИНИ

Габровска фирма готова да произведе до 14 000 предпазни гащеризона

.
Източник: Pixabay
40 000 м плат вече е готов. Ще бъдат произведени между 12 000 и 14 000 предпазни гащеризона от предприятието ”Мак” в Габрово. Ръководството заяви готовността си да стартира още по време на среща с премиера Бойко Борисов преди дни, на която присъстваха и други български фирми.
 

"Целта на всичко това, което правим, е да видят българите, че нашата индустрия може да се реорганизира само за няколко дни и отговорните предприятия могат да произведат това, което е нужно. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в завода.

 

В момента усилията са съсредоточени върху това да се осигурят предпазни облекла на медицинските работници у нас заради коронавируса. Причината - парализираната европейска икономика и спрения износ на част от държавите-членки. България също обяви, че затяга мерките. Медицинска екипировка ще се прозвежда единствено и само за нуждите на страната, като граничните служби внимателно следят за нелегален износ на границата, който е в разрез с ограниченията.

 

Бойко Борисов призова да не се поддаваме на паника, а да използваме целия наличен ресурс на българската индустрия, за да набавим нужните средства и материали за работата на медицинските екипи.

 

България разполага с 2063 болнични легла за интензивно лечение. Общият брой респиратори в лечебните заведения за болнична помощ у нас са 1463 броя, а в извънболничната помощ – 142 броя. Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), които са структура към Министерството на здравеопазването, имат 289 броя респираторни апарата в санитарните автомобили и 53 в кабинетите на самите ЦСМП.

Пред медиите министър-председателят заяви, че у нас има няколко хиляди респираторни уреда и, че новите линейки са оборудвани с такива устройства. Борисов поясни, че ние сме заявили, платили и чакаме важните респираторни апарати, но 20 броя от тях ще бъдат доставени в края на май заради огромното търсене.

 

В момента се анализират нуждите на всяко лечебно заведение по отношение на тези апарати. Националният оперативен щаб вече е направил поръчка за 200 броя респиратори, пишат от БНТ. Същевременно България осъществява комуникация по темата и на европейско ниво. Страната ни е изразила интерес за участие, ако се постигне общоевропейско решение за процедура, чрез която държавите-членки да получават респиратори от производители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3869 |02.03.2020 Франция готова да помага на България и Гърция за защита на границите . 8| 4299 |28.02.2020 Екатерина Захариева: Нека запазим спокойствие. Страната ни е готова за коронавируса . 3| 4371 |22.02.2020 Арестуваха шефа на фирмата, отровила реките Юговска и Чепеларска . 5| 4540 |13.02.2020 Сачева - готова с оставката, ако ще се реши проблемът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads