Реклама / Ads
5| 3927 |08.03.2020 НОВИНИ

Караниколов: Болнични консумативи има, но не знаем колко ще продължи кризата

.
Емил Караниколов
”За момента медицински консумативи за болниците и лечебните заведения има, но ние не знаем колко време ще продължи тази криза със съответния вирус, затова трябва да ангажираме българската индустрия в (сектор) текстил и такава, която се занимава специфично с медицински консумативи, да работят за населението на Република България“.
 

Това заяви пред журналисти икономическият министър Емил Караниколов на брифинг в Министерски съвет за мерките срещи коронавируса в България.

 

111 000 са поръчките за защитни облекла на месечна база, като тук се включват не само медицинските лица, а и служителите на социалните служби и Гранична полиция. Осигурени са защитни облекла за един месец, заяви Караниколов.

 

„По-рано взехме една мярка, такава, каквато е в повечето държави от ЕС , по отношение за временна забрана на износ на медицински консумативи, които са нужни да обезпечат болниците, лечебни заведения, както и други служби и техните служители, които имат функции, свързани с всекидневни контакти с хора“, каза икономическият министър.

 

„Тази заповед е на база чл. 36 от Договора за функциониране на ЕС, предвидена е в европейските директиви. Предвиждат форсмажор, т.е. ако нашите производители имат договори с чужди контрагенти, те ще могат да се позоват на този форсмажор, за да няма (претенции) за вреди и пропуснати ползи, съответно да се започват дела срещу тях за неизпълнение договори“, обяви Караниколов.

 

„Към момента всички налични мед консумативи са ангажирани и запазени за българската държава и лечебни заведения“, разкри министърът.

 

„Имаме разбиране от страна на индустрията и ще работим за необходимото обезпечаване на българското население“, каза Караниколов, който е категоричен, че в тази ситуация никой не търси печалба.

 

„Не е моментът да се реализира печалба, ще се реализират разходите за труд и материали, но не говорим за печалба, но съм длъжен да кажа, че на тези консумативи цената им се вдига ежечасно. Въпреки всичко ангажиментът на нашата индустрия е, че ние няма да формираме печалби или ако се формират, ще е до нормалните 10%“, каза Караниколов, който напомни, че очакваме и внос на медицински консумативи от други страни като Турция.

 

„Имаме дълг към хората и обществото“, напомни в своето изказване Караниколов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4290 |01.03.2020 Деница Сачева: Няма как хиляди хора да вземат болнични заради карантина . 5| 4375 |27.02.2020 Хасан Адемов: Който е под карантина, трябва да получи болнични . 4| 4163 |27.02.2020 Сачева: Въпросът с болничния заради карантина е решен от закона . 10| 4389 |26.02.2020 Борисов за болничния: Държавата ли да плаща за липсата на дисциплина?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads