Реклама / Ads
8| 3780 |18.03.2020 НОВИНИ

Президентът: Не трябва да стане така, че един ден гладът да победи страха

.
Румен Радев
Има създадена организация. МС ръководи тази операция. Призовавам всички да се отнасяме отговорно към усилията, които се полагат. Има ефект от тези усилията. Кривата на разпределение е доста ниска. Важно за мен не е терминът извънредно положение. Важни са мерките, които трябва да са пропорционални, ефективни, добре планирани и осигурени. Обнадежден съм, че българите се вслушаха в призива на Националния оперативен щаб. Има още какво да се желае, но съзнанието е налице.
 

Това каза президентът Румен Радев на среща с премиера Бойко Борисов и министрите.

Трябва да решаваме неотложни проблеми. Относно осигуряването, и в други държави, не сме били подготвени за криза от такъв мащаб. Не е само при нас. Нашата индустрия  е запазила потенциал. В София лекари нямат маски, няма лични предпазни средства. Много важно е да има надлежна информация. Можем ли да кажем кога ние очакваме да бъдат задоволени тези нужди. Личните лекари поставят този въпрос.  Да не изключваме аптекари, транспортни работници, органите на реда, търговци и работници. Трябва всеки гражданин да може да си купи тези неща в аптеката на нормални цени. Кога да очакваме, че това ще се случи? Аз също съм в диалог с държавни глави. Търсенето е голямо.

 

Виждате, че лекари споделят, че нямат инструкции какво и как трябва да се прави. Приемаме строги мерки срещу лекарите. Но преди да ги накажем, нека да са осигурени така, както се налага. За да не демотивираме най-важните хора. Важна е информационната кампания. Това са важни въпроси, за да избегнем паниката. Искам да призова институциите да не се насажда страх и паника. Хората са достатъчно изплашени. Нека да покажем, че институциите са дисциплинирани и не надскачат закона. Иначе показваме деорганизация. В сраната има спекула с най-необходимото-лични предпазни средства и дезинфектанти. Грозно е на здравето и трагедията на други хора да се печели. Призовавам-не го правете, не е достойно. Трябва да дадем пример с дисциплина, организация и доверие.

 

Вярвам, че ще има мерки и за най-засегнатите хора. Голяма част от тях нямат никакви финансови резерви. Не трябва да стане така, че един ден гладът да победи страха. Защото последствията ще бъдат непредсказуеми. Трябва законите да са адекватни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4154 |15.03.2020 Митрополит Гавриил: Трябва да използваме времето на Великия пост за покаяние и молитва . 16| 6482 |12.03.2020 Михаил Константинов за болестта: Лекарите трябва да знаят, че сме на война . 7| 4632 |10.03.2020 Президентът: Трябва да бъде изкоренена бедността, а това означава борба с корупцията в изпълнителната власт . 8| 4120 |10.03.2020 Манолова: Цените на горивата трябва да паднат незабавно поне до 1,80 лева на литър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads