Реклама / Ads
13| 6062 |06.04.2020 НОВИНИ

Държавата крие какво купува заради коронавируса, от кого и на какви цени

.
Кирил Ананиев, Бойко Борисов и Томислав Дончев Източник: БГНЕС
Няма абсолютно никакъв начин да се разбере какво точно купува държавата, от кого и на какви цени.Тайна е на какви цени се сключват договори с български и чужди производители за доставка на защитни средства и друга медицинска апаратура за борба с COVID-19.
 

Министерството на здравеопазването и Министерски съвет отказват да предоставят информация за това, съобщава „Сега“.

Медията е поискала подробна информация за международните договори, по които се доставят защитни средства и апаратура, както и за договорите с български производители, с които непрекъснато се хвали премиерът Бойко Борисов.

 

На вътрешния пазар премиерът Бойко Борисов лично обяви, че за нуждите на държавата по производството на защитни облекла и платове работят три големи завода -  "Интендантско обслужване", "Мак" в Габрово, "Аполо" във Враца. През уикенда се разбра, че производството си реорганизира и фирма "Арексим" в Смолян, която може да произвежда до 200 000 броя месечно висок клас защитните очила и шлемове. 

 

До екипа на вицепремиера Томислав Дончев и до здравното министерство са изпратени въпроси за това как са уредени договорните отношения, за какви обеми и на какви цени. От МС отговарят, че не разполагат с исканата информация и препращат към здравното министерство. МЗ отказа информация, защото въпросите можели да бъдат зададени на ежедневните брифинги на оперативния щаб. Този аргумент е абсурден, защото се изисква информация за параметри на серия от договори, която трябва да е предварително събрана. На въпросите за започналото производство и дали има капацитет и за износ в чужбина до момента отговор не дават и самите производители. Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че две от най-високо развитите европейски държави са тествали защитните облекла на нашите заводи и "поръчват по 10 000 облекла, ако можем, и на ден да произведем". 

 

В разпространена от МС на 25 март информация бе уточнено, че закупуването на лични предпазни средства и лекарствени средства за нуждите на публични институции, които те обаче ще заплащат сами, по време на епидемията ще става чрез държавното дружество "Бул Био - НЦЗПБ" ЕООД, управлявано от д-р Румен Кофинов и собственост на Министерство на здравеопазването. На 6 февруари, т.г. предметът на дейност на дружеството е разширен, като към него е добавено извършването на търговия на едро с лекарствени продукти, а на 25 март към предмета е добавена и търговията на едро с медицински изделия. Преди тази дата предметът на дейност на фирмата е бил производство и реализация на ваксини, серуми, алергени, кръвни продукти, имуностимулатори, диагностични препарати и други препарати. Какво точно върши тази фирма в момента не е ясно. 

 

В началото на кризата бяха разпределени доставки на защитни средства от Турция, Катар, Индия, Виетнам, Москва. Правителството упълномощи здравния министър Кирил Ананиев да сключи и два договора с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за маски и респиратори, още два договора ще бъдат подписани за доставка на лекарства. Чака се и договор по първата финализирана мегапоръчка на ЕК за общо закупуване на защитни средства и апаратура. 

 

От МЗ отказват да уточнят какво точно е отказала страната ни по проектите за договор с Китай, макар това да бе официално съобщено на брифинга на националния щаб в сряда. Началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че държавата е била пред сключване на сделка за закупуването на тестове за широко тестване за вируса, но в последния момент е отказала, след като редица европейски страни са върнали такива доставки на Китай като негодни. Така остава мистерия какво точно чака страната ни от Китай.

 

Кабинетът взе две решения за сключване на договори с Китай - едното на 27 март, второто - на 30 март, като за първото параметри бяха обявени. Тогава от МС съобщиха, че страната ни чака 1 176 770 бр. предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1 500 000 евро. Тези числа предизвикаха спорове заради високата единична цена на маската, но всъщност не е ясно какви класове маски са поръчани. Вчера здравният министър Кирил Ананиев уточни, че първият договор е за по-обикновени маски клас KN95, предназначени предимно за РЗИ, митници, МВР. "По втория договор също се очакват около 1 млн. маски, медицински маски FFP2, разпределени по съответните лечебни заведения и РЗИ-та. България купува най-добрите респиратори, които произвежда Китай и които се използват от почти всички европейски държави", увери Ананиев.

 

Преди това, в началото на март, МС одобри проект на договор и с турската USHAS International Health Services Inc., параметри по който също не са известни.  Тази седмица кабинетът реши за още две доставки от Китай, този път на лекарства, като по тях обемите и цените се разбраха -  България ще купи 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. на стойност 582 858, 60 щатски долара и 30 000 опаковки Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg. за 46 200 щатски долара.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3868 |06.04.2020 Иван Брегов: Въпросът е за какво ще бъде използван одитния доклад за случайното разпределение на делата . 3| 4227 |05.04.2020 Бизнесът, мобилните приложения и COVID-19: Какво се промени в навиците ни? . 10| 3743 |05.04.2020 Държавата поема част от осигуровките на работниците . 3| 3925 |05.04.2020 Местната управа в Белоградчик: Правим всичко възможно да не закрием болницата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads