Реклама / Ads
3| 2834 |24.06.2021 НОВИНИ

Здравните власти дават на прокуратурата материалите от проверката за доставки на респиратори, маски и лекарства

.
Източник: БГНЕС
Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента отиват в прокуратурата. Това заяви пред Българското национално радио заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Според проверката става дума за непрозрачни процедури и по-високи от пазарните цени. Заобиколени са били стандартните практики за съгласуване, а подписването на договор, издаването на фактура и плащания са се случвали в рамките на един ден.

 

„Общото между тези процедури говори за крайно непрозрачно управление в министерството в този период. Не са изпълнени елементарни процедури и нормативни актове за дейността на Министерството на здравеопазването“, поясни д-р Петров.

 

„Незнайно откъде са пристигали оферти. Получихме обяснения, устни, че са идвали от Министерството на икономиката и по линия на търговските представителства“, добави той.

 

Проверката обаче показала също, че в Министерството на икономиката не знаят за подобно нещо.

 

„Не е ясно кой е носил тези оферти, по какъв начин са набирани, по какъв начин са оценявани“, изтъкна д-р Петров.

 

Не е имало и работна група, която да обсъжда процедурата.

 

Всичко е написано от един заместник-министър, без никакво съгласуване – Жени Начева, подчерта Димитър Петров. По думите му подписването на договор, издаването на фактурите и плащанията са се случили в един и същи ден. По думите му „всичко това е правено за един ден“.

 

Договорите не съдържат неустойки. В тях е имало срок за доставка 20 дни, който не е бил спазен в нито един от случаите. Последните респиратори например са дошли чак през септември. Харчени са били допълнително средства за доокомплектоване на респираторите и за тяхното инсталиране.

 

„Прави впечатление, че 50 респиратора са на двойни и тройни цени от тези, които след това са купувани с някакви процедури“, поясни д-р Петров.

 

„Поне 30 хиляди отгоре е цената. То си личи от следващи поръчки. Цената е завишена затова, че е търсена по този начин. Някой е дал тази оферта и моментално е превърната в договор. Този някой според мен е министърът на финансите, тогавашният, или самият министър-председател, тъй като третият договор с Турция - за лични предпазни средства, беше обявено, че е по лична договорка на премиера. Вероятно е дошъл готов договор в министерството, който Жени Начева е пуснала за подпис“, обясни той.

 

Той бе категоричен, че не е нормално докладна записка, решение на Министерски съвет, договор, който не е ясно кой е написал, фактура и плащане да станат в рамките на един ден.

 

Проверката за закупените хидроксихлорокин и азитромицин извън европейските средства, със средства от националния бюджет, сочи, че хидроксихролокинът е бил закупен за 600 хиляди долара и е бил складиран в „Бул био“, където по това време е имало големи количества, дарени от няколко фирми.

 

„Въпреки това е направена тази доставка. Вероятно голяма част от хидроксихлорокина няма да бъде използван заради изтичащи срокове на годност. Като му изтече годността, ще бъде бракуван“, прогнозира Димитър Петров.

 

Медикаментът е предложен е за лечение на ревматологични заболявания, но са заявени само 3 хиляди опаковки от общо 100 хиляди, които са застрашени от изтичане на годността.

 

В големи количества на склад и до момента има маски от първата доставка.

 

„Изрично е записано, че те не са стерилни, не са за медицинска употреба, но странно защо са разпределени по болниците“, уточни д-р Петров.

 

По думите му маските са били купувани като KN-95, тоест като медицински маски. 

 

„Националната детска болница - практически нищо не е свършено в този период. Водена е една безплодна кореспонденция. Този подход не може да остане“, коментира още заместник-министърът на здравеопазването.

 

„От вчера изводът е, че отива към нов проект“, завърши той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3212 |22.06.2021 Служебният зам.-министър на правосъдието: Не сме ревизори, а хора, които дават нов модел на управление . 7| 7692 |18.06.2021 Журналистът Поли Паунова: Когато на Борисов се задават чувствителни въпроси, някои колеги го бранят с телата си . 5| 3125 |16.06.2021 Освобождават председателя на Държавна агенция „Разузнаване” . 0| 2886 |15.06.2021 Прoучване: В България и Румъния се дават най-много подкупи за здравна услуга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads