Реклама / Ads
9| 5901 |17.09.2020 НОВИНИ

“Маската невъзможна” 2: МЗ раздало компрометирани китайски маски без да ги тества

.
1.2 милиона предпазни маски от компрометиран китайски производител са били раздадени на българските медици на първа линия. Тестовете на предпазните средства обаче са били извършени проформа и така съзнателно са били изложени на риск лекарите, борещи се с COVID-19.
 

Това показва втората част от разследването на Антикорупционния фонд “Маската невъзможна”.

 

В края на месец март 2020 министърът на здравеопазването сключи два договора с Китай за доставка на близо 3 млн. бр. защитни маски и 50 броя респираторни апарата на обща стойност 4,6 млн. евро. Производители на маските са китайските компании RYZUR и HANGZHOU. Още преди сключването на договорите с Китай в медиите излизат публикации, че компанията RYZUR е доставила на различни държави дефектни маски, които не осигуряват посоченото ниво на защита срещу заразяване с COVID-19.

 

Маските са били върнати от няколко държави, в това число Нидерландия и Испания. Канада пък изрично декларира, че маските представляват риск за човешкото здраве и работещите с инфекцията на първа линия няма да получат такива.

 

“Детайлен анализ на предоставената документация, обаче повдигна някои смущаващи въпроси. Видно от протокола за изследване, поръчаното от Министерството на здравеопазването тестване е включвало само една маска от общо 1,2 млн., получени в 5 отделни пратки, което прави тестването непредставително. В протокола не се описва утвърден научен метод за изследване. Самата Лаборатория по вирусология не е акредитирана от Изпълнителна агенция „Българска служба по акредитация“ - единственият орган в Република България, който има право да извършва акредитация на органи за оценяване на съответствието”, посочват от Антикорупционния фонд.

 

Още от разкритията вижте във видеото:

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9243 |17.09.2020 Б. Бонев: ГЕРБ продължават с източването на бюджета с 5 общински дружества за пазари . 44| 9607 |17.09.2020 Отцепнили се от СДС в Пловдив отиват в партията на Цветанов . 20| 7473 |17.09.2020 Внезапно почина шефът на ”Главболгарстрой Холдинг” инж. Симеон Пешов . 19| 8638 |17.09.2020 Само във Фрог: Христо е с напълно запазен интелект, следи новините и иска да участва в протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads